Elokuvan näkökulma pakolaisuuteen
Pakolaisia ja pakolaispolitiikkaa käsitellään elokuvassa ihmissalakuljetusbisnekseen mukaan lähtevän päähenkilön näkökulmasta. Eli maantieteellisesti sellaisen maan näkökulmasta, johon pakolaiset tulevat. Teeman keskiössä on Turkin vastaisella rajalla sijaitseva bulgarialainen kylä ja sen asukkaiden suhde rajan yli pyrkiviin pakolaisiin.
Laupias taksikuski ei ole tutkielma Bulgarian poliittisesta historiasta, vaan se pyrkii tarkastelemaan läheltä erään ihmisen elämää. Halusin tehdä elokuvan tavallisesta ihmisestä. Elokuvan, joka kysyy kysymyksiä yhteiskuntaan kuulumisesta, siihen identifioitumisesta ja henkilökohtaisesta vastuusta. Elokuvan, joka kiinnittää huomiota siihen, miten elämäntilanteemme riippuu paljolti omista valinnoistamme, sekä siihen, miten nuo valinnat vaikuttavat myös läheistemme elämään.
Tonislav Hristov
Laupiaan taksikuskin tarinan keskiössä on jännite Ivanin menneisyydestään kokeman ahdistuksen ja hänen nykytilanteensa välillä. Tarinan ytimen muodostaa Ivanin kaipuu. Pinnalla näemme, miten Ivan kaipaa Suomessa asuvaa perhettään. Mutta itse asiassa hän kaipaa menneisyyttään: aikaa, jolloin maailma vaikutti olevan hänelle avoin eikä hän vielä ollut tehnyt pahoja virheitä.
Joku voisi kutsua sitä nostalgiaksi, mutten ole varma, onko nostalgia oikea sana. Ehkä hän kaipaa maailmaa, jota oli helpompi ymmärtää. Maailmaa, joka tuntui vielä ehyeltä. Maailmaa, joka ei ollut näin monimutkainen ja jossa oli helppoa, tai ainakin helpompaa, löytää paikkansa – ainakin, jos oli Ivanin ja hänen ystävänsä Ludmilin kaltainen, kommunismin ja kylmän sodan aikana kasvanut mies. Silloin maailma todellakin oli erilainen, ja kapitalismiin sopeutuminen oli monille haasteellista.
Laupias taksikuski -elokuvan tarina perustuu löyhästi Hyvä postimies -dokumenttielokuvaa tehdessäni tapaamani henkilön elämän todellisiin tapahtumiin. Hän oli kommunismin aikana varttunut keski-ikäinen mies, joka oli vaivoin sopeutunut järjestelmän vaihtumisen aiheuttamiin muutoksiin.
Kuten monet muutkin sukupolvensa miehet, hän oli laittanut elämänsä ja turvallisuutensa peliin käyttääkseen hyväkseen demokratian tarjoamia uusia mahdollisuuksia. Valitettavasti hän jäi jumiin sarjaan epäonnistumisia, mikä löi leimansa hänen ja hänen perheensä elämään pitkäksi aikaa.
Laupias taksikuski -elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja
Keskustelutehtäviä
- Elokuva käsittelee ihmissalakuljetusta pääosin siihen vastahakoisesti mukaan lähtevän Ivanin näkökulmasta ja hänen ristiriitaisten tunteidensa kautta.
- Mitä Ivan ajattelee pakolaisista ja ihmissalakuljetuksesta? Miksi hän on vastahakoinen lähtemään bisnekseen mukaan? Onko kyse siitä että hän pelkää vaikeuksiin joutumista, siitä että hän pitää bisnestä moraalisesti vääränä, molemmista, vai jostain muusta?
- Mitä elokuva haluaa sanoa pakolaisista ja ihmissalakuljetuksesta?
2. Ivan on itse asunut Suomessa ja viittaa elokuvan loppupuolella paineeseen olla suomalaisten silmissä “hyvä maahanmuuttaja” ja häpeään joka liittyy kokemukseen että hän on epäonnistunut. Miten Ivanin tausta vaikuttaa hänen suhtautumiseensa pakolaisiin?