keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Synopsis: LIEKSA! -elokuvan sydän on Koppelon perhe. Reissussa rähjääntynyt, mutta sisäisesti vahva ja yhtenäinen, historiastaan ylpeä perhe kohtaa vastoinkäymisiä, menettämättä uskoa omaan asiaansa: ”Me emme ole mikä tahansa irtolaissakki, me olemme osa maailman historiaa!”

Koppelot olivat Nikolai II:n hoviräätäleitä. Suomalainen perhe ompeli kaikki hovin naisten kauniit valkoiset hääpuvut ja ”pitsiunelmat”, jotka ovat tulleet tutuiksi Nikolai II:n perhealbumin kuvista. Suvun esiäiti Sofia oli Nikolai II viimeinen rakastajatar, joka pakeni vallankumouksen myllerryksessä aviottoman poikansa ja sisartensa perheiden kanssa Suomenlahden jään yli Terijoelle.

Kansalaissotaa Koppelot joutuivat pakenemaan Suomesta bolsevikeiksi syytettyinä Eurooppaan. Vuodet kuluivat ja suku hajosi Amerikkaan ja Etelä-Eurooppaan. Pieni osa ydinperhettä palasi 1970-luvulla Suomeen, Pohjois-Karjalaan ja asettui asumaan Pyhäselkään, Lotokan Hoviin.

LIEKSA! alkaa siitä mihin kolmen vuosikymmen rauha Lotokan Hovissa päättyy – Häätöön! Perheen matriarkka Martta on ison urakan edessä. Hänen tehtävänsä on kuljettaa kovia kokenut perhe Lieksaan, unelmien kaupunkiin. Koppelot rakastavat, riitelevät ja sopivat tulisesti. Martan pojat ovat liukumassa rikoksen teille ja tilannetta hämmentää maantieltä mukaan otettu mykkä nuorimies, jonka henkilöllisyydestä ei ole mitään tietoa.

Koppelot leiriytyvät autokaravaaninsa kanssa järven rantaan ja Martta huokaisee hetkeksi. Mutta paha on vasta saapumassa Koppeloiden elämään. Laszlo, perheen rikollinen musta lammas saapuu yllättäen ja iskee silmänsä Martan tyttäreen, nuoreen kauniiseen Laraan… (Lähde: elokuvan kotisivut)

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja viestinnän opettaja Marjaana Mitikka.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 17.5.2013.

 

 

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Lieksa!

Elokuva seuraa Koppeloiden suvun muuttomatkaa unelmiensa Lieksaan. Sukutarinan mukaan Koppeloiden esiäiti oli Venäjän viimeisen tsaarin rakastajatar. Vallankumous ajoi räätälisuvun pakomatkalle Suomeen ja Suomesta kansalaissodan aattona Keski-Eurooppaan. 70-luvulla he palasivat Suomeen puolirikollisiksi vaeltajiksi rapautuneena. Muutaman rauhallisen vuosikymmenen jälkeen nämä “Romanovien jälkeläiset” ovat kohtalon oikusta taas tien päällä. Mutta pääsevätkö he koskaan Lieksaan?

Tuomas Holopaisen ja Marco Hietalan musiikkivideo “While Your Lips Are Still Red” elokuvasta Lieksa! osoitteessa:

Alkuperäinen nimi:
Lieksa!
Julkaisuvuosi:
2007
Pituus:
120 min.
Levittäjä:
Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Markku Pölönen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Peter Franzen, Sanna-Kaisa Palo, Samuli Vauramo, Jenni Banerjee, Heikki Kinnunen, Kaarina Turunen, Elina Knihtilä, Lotta Lehtikari, Puntti Valtonen, Tuomas Uusitalo, Toni Wahlström, Tatu Siivonen
Nimi ruotsiksi:
Lieksa!