keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Perhe, suku ja yhteisöllisyys

Markku Pölönen sanoo seuraavaa Lieksa!-elokuvan verkkosivuilla:

Tähän ikään ehtii nähdä kaikenlaista. Ehtii myös olla mukana kaikenlaisissa porukoissa. Nuoruuden koululuokista ja mopoporukoista tukkijätkien sakkiin, armeijasta opiskeluajan kaveripiireihin. Jossakin vaiheessa on tullut perustettua omakin porukka, se rakkain; perhe. Joskus olen mennyt sanomaan, että elokuva on elämäni tärkeysjärjestyksessä sijalla 42. Se voipi olla poleeminen heitto, mutta elokuvan kuvausryhmä, sen osana työskenteleminen keikkuu arvostuksen kärkisijoilla. ”Elokuvan tekeminen on sotaa”, on todennut arvostettu kollega Matti Kassila. Jos se on sotaa, niin Suomessa vihollisia ovat hankalat olosuhteet ja ainainen rahapula. Jos se on sotaa, niin ”isänmaa” jota puolustetaan on elokuva. Parhaimmillaan se on uhrautuvaista ryhmähenkeä, jossa väsynyttä toveria autetaan että “aina löytyy se Määttä, joka jalustan kantaa”.

Olen kuvannut elokuvissani mielelläni pieniä ihmisryhmiä jonkin tärkeän murroksen keskellä. Onnen maassa se oli maalaisperhe viattomuutensa viimeisessä kesässä, Kivenpyörittäjän kylässä kylä vietti viimeisiä häitään, Koirankynnen leikkaaja kuvaa sodan haavoittamaa miesporukkaa kovissa metsätöissä. (www.lieksaelokuva.net)

a) Mieti millainen suku ja perhe sinulla. Minkälaisia traditioita, henkilöitä  ja luonteenpiirteitä sukuusi liittyy. Kirjoita sukusi tarina. Otsikoi vapaasti.

b) Piirrä oma sukupuusi.

c) Koppelon suvussa ollaan räätäleitä, pukusuunnittelijoita ja ompelijoita. Onko sinun suvussasi jokin ammatti, joka erityisen yleinen? Tee lyhyt esittely sukunne ammateista.

d) Mieti mihin muihin porukoihin ja ryhmiin tunnet kuuluvasi. Esittele opiskelutovereillesi tärkeimmät yhteisösi.