keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

"Rakkautta voidaan kuvata ja ilmaista monella eri tavalla. Sosiaalisen median maailmassa yksi luonteva tapa esittää ja antaa rakkautta on painamalla näppäimistössä pienempi kuin (<) ja kolme (3). Yhteen kirjoitettuina 'pienempi kuin' ja 'kolme' muistuttavat kyljellään makaavaa sydäntä. Eri yhteydessä esitettyinä samat merkit saattaisivat viitata vaikkapa jonkinlaiseen matemaattiseen yhtälöön. Jotkin ohjelmat ja sovellukset osaavat korvata <3:n automaattisesti punaiseksi sydänmerkiksi. Hauskaa kyllä, terävätyvinen ja pyöreälakkinen sydän vakiintui rakkauden symboliksi kutakuinkin sydänkeskiajan (1000–1300 jKr.) lopulla. Sydämen symbolia alettiin käytättää tuolloin niin maallisten rakkausrunojen koristeaiheena kuin uskonnollisena Jumalan rakkauden vertauskuvana kristillisessä taiteessa. Oikea ihmisten ja eläinten rinnoissa sykkivä sydän on oikeasti tyyliteltyä merkkiä raadollisempi, näinhän on usein myös rakkauden laita.

"Ei aina tule ehkä ajatelleeksi, mutta pienessä sydäntä kuvaavassa merkissä piilee minusta monia totuuksia mitä rakkauteen ja rakkauden kohteen löytämiseen tulee. Ensinnäkin rakkauden symboli syntyy kahden varsin erilaisen merkin yhdistämisestä, ja näinhän on myös oikeassa elämässä: rakkaus syntyy kiinnostuksesta, ihastuksesta ja sitoutumisesta toiseen ihmiseen. Toinen osapuoli saattaa hyvinkin olla ominaispiirteiltään kulmikkaampi tai terävämpi, kun taas toinen on pehmeämpi. Molempia merkkejä tarvitaan juuri niiden omintakeisten ja yksilöllisten muotojensa takia. Yksin 'pienempi kuin' tai 'kolme' menettävät merkityksensä ja sydänsymboliyhtälö jää vajaaksi. Ja näinhän se menee myös tosimaailmassa: ilman vastakaikua omille tunteilleen ja haluilleen myöskään rakkautta ei synny.  Rakkaus eheyttää ja tekee kokonaiseksi, se kuroo umpeen sen pienen rakosen, joka jää <:n ja 3:n väliin.

"Eräässä Isossa Kirjassa todetaan seuraavaa: 'Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali.' Lainauksessa viitataan tyhjiin, rakkaudettomiin sanoihin, sellaisiin, joilla ei ole aitoa tarkoitusperää tai rehellistä pyrkimystä. Voisiko samaa ajatusta laajentaa koskettamaan myös <3 -merkkiä? Jos vaikkapa tekstaamme tai viestittelemme ympäriinsä pelkkiä tyhjiä merkkejä, vailla oikeita pyrkimyksiä ja halua kohdata toisen ihmisen sellaisena kuin on? Rakkaus ja rakastuminen syntyvät aitoudesta, siitä, että asettaa itsensä haavoittuvaiseksi ja alttiiksi. Vaikeinta on usein omien tunteiden ääneen lausuminen sille ihmiselle, josta on kiinnostunut tai josta välittää. Arkuus tai pelko syntyy usein siitä, ettei koskaan voi varmuudella tietää onko omalle tunteilleen vastakaikua. 'Tykkään sinusta!' vielä menee, mutta 'Rakastan sinua.' onkin jo vaikeampi sanottava.

"Rakkaus lähtee riskeistä. On uskaltauduttava antaa periksi omasta turvallisuuden tunteesta ja loikattava sille epämukavuusalueelle, joka avaa ovet mahdolliselle vastavuoroisuudelle. Rakkaudessa yhdistyvät monenlaiset tunteet, pelot, odotukset ja toiveet; se on lopulta elämänmakuisten ristiriitojen tila. Iso Kirja jatkaa: 'Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.'

Ota riski ja rakastu. Lähetä ihastuksellesi <3

FM, TM Oscar Ortiz-Nieminen