keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Edison vs. Lumière elokuvan kehittäjänä

Elokuva suuremman yleisön viihteenä kehitettiin suunnilleen samaan aikaan kahdessa eri maassa: Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Elokuvahistorian tutkimuksessa onkin käyty kiistoja siitä, kumpi taho keksi elokuvan, Edison vai Lumièren veljekset.

Edisonin elokuva
Thomas Alva Edison oli amerikkalainen teollisuusmies. Hän kehitti mm. fonografin, jolla pystyttiin tallentamaan ääntä, sähkölampun ja elokuvakameran, jonka kehittämisestä kuuluu myös kunnia Edison-yhtiön insinöörille, W.K.L. Dicksonille. Edison perusti myös Black Maria –nimisen filmistudion New Jerseyyn.  Studion nimi tulee siitä, että koko rakennus oli musta sisältä ja ulkoa, koska Edisonin tekniikka vaati täysin pimeän kuvausympäristön, päinvastoin kuin Lumièren veljesten kinematografikamera. Edisonin yhtiö tuotti 24 vuoden aikana lähes 1 200 elokuvaa. Elokuvia katsottiin alkuvuosina kinetoskoopilla, jossa oli tirkistysluukku, minkä kautta yksi ihminen kerrallaan pystyi katsomaan elokuvaa laitettuaan kolikon laitteen sisään. Kinetoskooppeja sijoitettiin pian ihmisten vapaa-ajanviettopaikkoihin. Ensimmäiset kinetoskoopin kautta katsottavissa olevat elokuvat olivat nähtävillä 1891, siis 4 vuotta ennen Lumièren veljesten esitystä.

Edisonin kinetoskooppi

Edisonin yritysmenestys perustui patentteihin. Hän patentoi myös kinomatografi-kameran ja kinetoskoopit, joilla elokuvia katseltiin ja myi esitys- ja käyttöoikeuksia elokuvayhtiöille. Elokuvan kehityttyä julkisiin ryhmäesityksiin Edison kontrolloi silti useita elokuvateknisiä keksintöjä patenttien kautta. Vuonna 1908 Edison perusti Motion Picture Patents Companyn (MPPC), joka kontrolloi elokuvateollisuutta USAn itärannikolla. Monopolia vastaan kapinoineet elokuvatuottajat, kuten William Fox (20th Century Fox –elokuvastudion perustaja) lähtivät pakoon monopolia USAn länsirannikolle, Kaliforniaan ja siten syntyi Hollywood.

Edisonin elokuvat siis kuvattiin studiossa. Niissä esiintyi aikansa julkkiksia, kuten nyrkkeilytähtiä, varieteetaiteilijoita, temppuilevia koiria jne., mutta niissä esitettiin myös arkipäivän tapahtumia näyteltyinä studiossa. Voit katsoa esimerkkejä Edison-yhtiön elokuvista täältä.

Tehtäviä

1. Lumièren ja Edisonin käsitykset ja keksinnöt sekä elokuvanteosta että sen katselusta olivat hyvin erilaisia. Miten ja missä Edison tuotti elokuvia? Entä Lumièret? Miten tuotanto vaikutti elokuvien aiheisiin ja siihen, miltä ne näyttivät?

2. Lumièren ja Edisonin elokuvia esitettiin hyvin eri tavalla. Miten heidän elokuviaan katsottiin? Edisonin kinetoskooppi voisi olla nykypäivän kännykkä tai iPad, jolta yksi ihminen katsoo elokuvaa. Mitä etuja ja haittoja kummassakin katselutavassa oli silloin tai nyt? Kummasta pidät itse enemmän? Sopivatko jotkut elokuvat paremmin katseltaviksi isolta kankaalta yhdessä ja toiset yksityisesti esimerkiksi kännykältä? Miten elokuvan esitysmuoto voi vaikuttaa sen tekemiseen? Miksi ihmiset haluavat jakaa elokuvakokemuksen esimerkiksi elokuvafestivaaleilla?