keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Louis ja Auguste Lumière

Lumièren veljekset Louis ja Auguste ovat jääneet elokuvateatteriesitysten aloittajina kulttuurihistoriaan. 28.12.1895 he järjestivät maailman ensimmäisen elokuvaesityksen siinä muodossa, mitä me nykyisin käsitämme elokuvissa käymiseksi. Paikka oli Pariisin Salon Indien du Grand Café ja yleisö hämmästeli Lumièren tehtaasta lähteviä työläisiä ja yhdeksää muuta 50 sekunnin lyhytelokuvaa, joiden eloisa, kinematografi-kameraprojektorin tallentama liike toi Ranskan 1800-luvun lopun elämän valkokankaalle. Seuraavan vuoden tammikuussa yleisön väitetään säikähtäneen valkokankaalta heitä kohti syöksyvää junaa.

Valokuvaus oli keksitty jo elokuvaa aiemmin, vuonna 1839 Ranskassa. (Lue lisää valokuvauksen kehityksestä Ikuistetut hetket -elokuvan oppimateriaalista). Lumière-yhtiö ja heidän Lyonin tehtaansa oli merkittävä valokuvaustuotteiden valmistaja Euroopassa. Veljekset kehittelivät koko ajan uusia alan välineitä ja yksi heidän keksinnöistään oli helposti mukana kannettava, vain 4 kg:n painoinen kinematografi, jolla pystyttiin sekä kuvaamaan liikkuvaa kuvaa, että esittämään sitä projektiona isolle valkoiselle taustalle. Yksi kone ja sen käyttäjä hoiti siis kätevästi koko elokuvatuotannon ja esityksen. Lumière-yhtiön kameramiehet jalkautuivatkin pian ympäri Ranskaa, Eurooppaa ja koko maailmaa. Ennen erityisesti elokuvaesityksiä varten rakennettuja elokuvateattereita eläviä kuvia esitettiin kiertueilla. Elokuvanäytöksen koosti lyhyistä filmeistä operatööri, joka myös käytti projektoria. Operatööri saattoi kuvata lyhytelokuvan paikkakunnalla, kehittää filmin ja esittää sen samana iltana paikalliselle yleisölle. Dokumentissa nähdäänkin New Yorkissa, Vietnamissa ja Japanissa kuvattuja lyhytelokuvia.

Tehtävä
Tutkikaa netistä, milloin Suomessa järjestettiin ensimmäinen elokuvaesitys. Mitä elokuvia esitettiin?
Esimerkiksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku-sivustolta löytyy tietoa varhaisista suomalaisista elokuvista.