keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Synopsis: Magneettimies on dokumenttielokuva nuorena kuolleen lauluntekijän Pekka Strengin kauaskantoisesta vaikutuksesta useiden ihmisten ajattelun ja elämänsuunnan kehittymiseen.

Elokuva on kertomus ihmisestä, joka oli liian hauras maailmaamme. Pekka Streng kuoli syöpään 26-vuotiaana vuonna 1975. Hän julkaisi ennen kuolemaansa levyt Magneettimiehen kuolema  sekä Kesämaa (Love Records), ollen niiden tekoprosessin aikaan jo tietoinen lähestyvästä kuolemastaan. Streng karttoi julkisuutta. Elinaikanaan hänestä julkaistiin vain yksi valokuva ja hän antoi vain yhden haastattelun. Strengistä syntyi arvoituksellinen ja mystinen kuva. Hänen myyttinsä on jäänyt elämään ja vaikuttamaan.

”Sisältäni portin löysin, melkein huomaamattoman. Kun sen läpi hiljaa nousen, näen toisin maailman. Värit kauniit vasta huomaan, kuulen äänet kirkkaammat. Jätän soinnuttomat luolat, jätän varjot hoippuvat.” (Sisältäni portin löysin, 1970)

Magneettimies-elokuva kertoo ihmisistä, joiden elämään Pekka Streng on vaikuttanut syvästi ja jotka ovat myös Strengin myytin kantajia. Myös elokuvantekijä Arto Halonen on yksi Strengin musiikista vaikuttunut ja siten tarina on myös hänelle henkilökohtainen. Suurelle yleisölle Streng on jäänyt tuntemattomaksi, hän on kuin näkymätön profeetta, magneettimies. Elokuvassa seurataan myös Pekka Strengin tammikuussa 2009 julkaistun albumin Unen maa levyttämisprosessia. Prosessi huipentuu Helsingin Tavastia-klubille, jossa Strengin aiemmin julkaisematonta musiikkia esittävät suomalaisen musiikin kärkinimet.

Kaikki ihmiset jättävät maailmaan jäljen, usein merkityksellisemmän kuin uskommekaan. Joidenkin ”jälki” ulottuu pitkälle ja syvälle, jopa asioita muuttaen ja kehittäen. Elokuva on kertomus Pekka Strengin poikkeuksellisesta vaikutuksesta, mutta samalla myös meistä kaikista ja meidän jättämistämme jäljistä. (Lähde: http://www.magneettimies.com/elokuvanesittely)

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 8.-9. luokille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut FM Antto Ilvonen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 30.5.2013.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Magneettimies

Koulukino Suoratoistossa

Dokumenttielokuva nuorena kuolleen lauluntekijän Pekka Strengin kauaskantoisesta vaikutuksesta useiden ihmisten ajattelun ja elämänsuunnan kehittymiseen. Elokuva on kertomus ihmisestä, joka oli liian hauras maailmaamme.

Pekka Streng kuoli syöpään 26-vuotiaana vuonna 1975. Hän julkaisi ennen kuolemaansa levyt Magneettimiehen kuolema sekä Kesämaa (Love Records), ollen niiden tekoprosessin aikaan jo tietoinen lähestyvästä kuolemastaan. Streng karttoi julkisuutta. Elinaikanaan hänestä julkaistiin vain yksi valokuva ja hän antoi vain yhden haastattelun. Strengistä syntyi arvoituksellinen ja mystinen kuva. Hänen myyttinsä on jäänyt elämään ja vaikuttamaan.

”Sisältäni portin löysin, melkein huomaamattoman. Kun sen läpi hiljaa nousen, näen toisin maailman. Värit kauniit vasta huomaan, kuulen äänet kirkkaammat. Jätän soinnuttomat luolat, jätän varjot hoippuvat.” (Sisältäni portin löysin, 1970).

Magneettimies-elokuva kertoo ihmisistä, joiden elämään Pekka Streng on vaikuttanut syvästi ja jotka ovat myös Strengin myytin kantajia. Myös elokuvantekijä Arto Halonen on yksi Strengin musiikista vaikuttunut ja siten tarina on myös hänelle henkilökohtainen. Suurelle yleisölle Streng on jäänyt tuntemattomaksi, hän on kuin näkymätön profeetta, magneettimies.

Elokuvassa seurataan myös Pekka Strengin tammikuussa 2009 julkaistun albumin Unen maa levyttämisprosessia. Prosessi huipentuu Helsingin Tavastia-klubille, jossa Strengin aiemmin julkaisematonta musiikkia esittävät suomalaisen musiikin kärkinimet.

Kaikki ihmiset jättävät maailmaan jäljen, usein merkityksellisemmän kuin uskommekaan. Joidenkin ”jälki” ulottuu pitkälle ja syvälle, jopa asioita muuttaen ja kehittäen. Elokuva on kertomus Pekka Strengin poikkeuksellisesta vaikutuksesta, mutta samalla myös meistä kaikista ja meidän jättämistämme jäljistä.

Alkuperäinen nimi:
Magneettimies
Julkaisuvuosi:
2009
Pituus:
79 min.
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Arto Halonen
Käsikirjoitus:
Nimi ruotsiksi:
Magnetmannen