Oikeus kulttuuriperintöön
1. Tutustukaa alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen 11. ja 12. Artiklaan:
11 artikla
1. Alkuperäiskansoilla on oikeus harjoittaa ja elvyttää kulttuurisia perinteitään ja tapojaan. Tähän sisältyy oikeus ylläpitää, suojella ja kehittää niiden kulttuurien aiempia, nykyisiä ja tulevia ilmenemismuotoja, kuten arkeologisia ja historiallisia kohteita, esineitä, malleja ja seremonioita, tekniikkaa sekä kuvataiteita ja esittäviä taiteita ja kirjallisuutta.
2. Valtiot hyvittävät tehokkaiden, yhdessä alkuperäiskansojen kanssa kehitettyjen järjestelmien avulla alkuperäiskansojen kulttuurisen, henkisen, uskonnollisen ja hengellisen omaisuuden, joka on otettu näiltä kansoilta ilman niiden vapaata ja tietoon perustuvaa ennakkosuostumusta tai loukaten niiden lakeja, perinteitä ja tapoja, ja tämä hyvitysmenettely voi sisältää palauttamisen.
12 artikla
1. Alkuperäiskansoilla on oikeus ilmaista, harjoittaa, kehittää ja opettaa hengellisiä ja uskonnollisia perinteitään, tapojaan ja seremonioitaan, oikeus ylläpitää, suojella ja käyttää rauhassa uskonnollisia ja kulttuurikohteitaan, oikeus käyttää seremoniaesineitään ja määrätä niiden käytöstä sekä oikeus vainajiensa ruumiiden tai niiden jäännösten kotiuttamiseen.
2. Valtiot pyrkivät mahdollistamaan hallussaan olevien seremoniaesineiden ja vainajien ruumiiden tai niiden jäännösten saavutettavuuden ja/tai palauttamisen alkuperäiskansoille yhdessä kyseisten alkuperäiskansojen kanssa kehitettyjen oikeudenmukaisten, avoimien ja tehokkaiden järjestelmien avulla.
Lähde – Ulkoasianministeriö: YK:n julistus alkuperäiskansojen oikeuksista
- Mitä artikloissa sanotaan alkuperäiskansan oikeudesta omaan kulttuuriinsa ja historiaansa?
- Mitä artikloissa sanotaan valtion tehtävistä?
- Pohtikaa, miksi alkuperäiskansojen oikeuksien julistus on laadittu. Miksi julistusta tarvitaan?
2. Nimetään luokkahuoneen yksi seinä samaa mieltä -seinäksi ja yksi seinä eri mieltä -seinäksi. Opettaja lukee väitteet yksitellen ääneen, ja nuoret asettuvat kuvitteelliselle janalle mielipiteensä mukaan. Pyydä nuoria valmistautumaan mielipiteensä perustelemiseen.
- Jokaisella kulttuurilla on oikeus omaan kulttuuriperintöönsä, sen tutkimiseen ja säilyttämiseen.
- Eri kansojen kulttuuriomaisuutta kannattaa pitää suurten museoiden kokoelmissa, jotta mahdollisimman moni näkisi ne.
- Kulttuurin ulkopuoliset eivät tunne vanhojen esineiden kaikkia käyttötarkoituksia ja niiden merkitystä yhteisön jäsenille.
- Kaikki vanhat esineet ovat osa ihmislajin yhteistä historiaa, siksi niitä voi säilyttää missä päin maailmaa tahansa.
- Saamelaisten pyhät rummut voidaan kuvata verkkoon, niitä ei tarvitse fyysisesti palauttaa saamelaismuseoihin.
- Jos museoesineen vieminen ei aikoinaan rikkonut lakia, sen voi pitää museon kokoelmissa edelleen.
- Museoesineet, jotka on hankittu pakottamalla, uhkailemalla ja ryöstämällä, pitäisi palauttaa alkuperäisille omistajilleen.
- Vainajien esillä pitäminen tai varastossa säilyttäminen on epäkunnioittavaa, ja heidät pitäisi haudata uudelleen kotiseudulleen.
- Vanhoja esineitä ymmärretään ja arvostetaan eniten niiden alkuperäisen kulttuurin piirissä.