keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Anssi Kasitonni: Liitäjät

Anssi Kasitonni: Glidarna (2005, längd 13:36)

Ekorrungen, som är intresserad av rock, amerikanska bilar och av att skejta, vill inte fortsätta släktens flygekorretraditioner, utan hellre spela i eget band och träna vid skejtrampen. Fadern är inte nöjd med sonens beslut, fast någonting bra följer ändå till slut.

Konstnärens verk innehåller ofta referenser till hans egna erfarenheter och eget liv. Glidarna kan därför också tolkas som ett självbiografiskt verk om företagarfamiljens son, som beslöt sig för att bli konstnär.

Uppgifter: 

1. Diskussionsväckare

Det lönar sig att diskutera om verken med eleverna. Ni kan till exempel fundera över följande saker:

Hurdan är ekorrungen, som är i huvudrollen?

 Filmen kan tolkas som självbiografisk. Konstnären berättar alltså om sin egen barndom. Vilka saker kan anses hänvisa till konstnärens egna upplevelser?

Hurdana motkrafter har ekorrungen? (Till små barn kan man ställa frågorna: Vad vill ekorrungen? Vad vill hans pappa? Vad vill skogsmästaren?)

Hurdana konflikter eller motgångar innehåller filmen och hur löser de sig?

Vad händer i slutet av filmen? Varför går bilen baklänges?

Slutar filmen lyckligt eller olyckligt?

Vad vill man berätta med hjälp av historien? Vad är filmens budskap?

2. En liten berättelse om ett djur

I denna uppgift lever man sig in i att vara ett djur.

Man kan hitta på och berätta historien utan kamera, eller också filma berättelsen med en bild eller i en tagning med mobiltelefonens kamera eller med pekplatta. Man behöver inte editera materialet.

Välj något djur: det kan vara kråkan på gården, en teddybjörn, bilderbokens lejon eller en gorilla. Fundera på vad djuret skulle vilja bli då det växer upp och ifall det lyckas med det. Vad borde det göra för att nå sina drömmar? Berätta historien för de andra.

3. En film om ett ordspråk

Ta som utgångspunkt ett ordspråk på svenska och gör det till en liten filmliknande historia.

Till exempel: Gräset är alltid grönare på andra sidan. Det ska krökas i tid, det som krokigt ska bli. Bättre en fågel i handen än tio i skogen. Skrattar bäst som skrattar sist.

Ordspråk är levnadsregler och konstateranden, som är uttryckta i bildlig (metaforisk) form. Börja uppgiften genom att fundera på olika ordspråk och deras budskap. Om ordspråket “Skrattar bäst som skrattar sist” kunde man göra en film där en grupp elever börjar skratta då någon av dem stiger i en vattenpöl. De tittar och skrattar utan att märka att de samtidigt själv går rakt i en även större lerpöl. Då börjar den som först trampat i vattenpölen skratta ännu hårdare än de andra gjorde.

4. En dröm

Skriv en historia där huvudpersonen har en dröm, men möter motgångar i sin strävan efter den.

Drömmen kan se ut nästan hur som helst. Den kan vara realistisk eller även absurd: att få ett keldjur eller en god vän, att lära sig en förmåga, att uppnå ett mästerskap eller få själva månen.

Börja skriva manuset genom att hitta på en huvudperson och en dröm. Efter det kan du fundera på hurdana motgångarna är som personen möter på vägen mot drömmen. Tänk också ut filmens upplösning. Den kan vara lycklig, olycklig eller lämna utrymme för tolkning.