keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Pilvi Takala: Real Snow White

Pilvi Takala: Riktiga Snövit / Real Snow White (2009, längd 9:15)

Den absurda logiken bakom “den sanna figuren” samt Disneylands strikta regler kommer fram, då en riktig Snövit-fan inte blir insläppt i nöjesparken för att hon är klädd som Snövit.

Pilvi Takalas verk påminner om Den dolda kameran-videor. Den utomstående kameran följer tjuvtittande vad som händer, då den som Snövit klädda kvinnan försöker komma in i Disneyland. Egentligen är scenen avsiktligt framkallad, ty Takala ställer till situationer där hon åstadkommer oreda genom att bryta mot de beteendemönster vi är vana vid. Den andra parten blir överraskad. Takala har anlitat flere kameramän, som så omärkbart som möjligt filmar situationen som konstnären framkallar. 

Uppgifter

1. Diskussionsväckare

Fundera tillsammans på följande saker:

Varför har en vuxen klätt ut sig som Snövit och varför kommer hon inte in i nöjesparken?

Varför får barn leka Snövit i Disneyland, men vuxna får inte det?

Vad anger vakten som skäl för att inte en vuxen klädd som Snövit får komma in i nöjesparken?

Hur förhåller sig barn och deras föräldrar till denna falska Snövit?

Har Disneyland rätt att förbjuda vuxna att klä sig som Snövit och leka i deras park?

Får en vuxen klä sig som Snövit i en vanlig park en vanlig dag?

Får en vuxen leka som ett barn?

Finns det en riktig Snövit eller är hon en påhittad tecknad figur?

Vad tycker du att verket Real Snow White handlar om?

2. En vanlig måndag för Snövit

I Pilvi Takalas verk Riktiga Snövit förvirrar en kvinna som är klädd som Snövit i Disneyland.

Hurdant skulle Snövits liv vara ifall hon istället för sagovärlden bodde till exempel i Tammerfors? Skulle hon ha ett jobb, vilka hobbyer och hurdana drömmar skulle hon ha?

Välj en välkänd, fiktiv figur, som du tycker om och skapa en vardagsversion av den. Hitta på en historia om hur sagofiguren lever i den verkliga världen. Man kan utföra uppgiften genom att diskutera eller filma en liten dokumentär, i form av en serie fotografier eller en radiointervju.

3. Sagofiguren besöker skolan

Vad skulle hända ifall en känd sagofigur skulle dyka upp i skolan eller på dagis?

Hur och varför har den hamnat där och vad skulle ni vilja fråga den? Gör korta videointervjuer i grupper där en del av eleverna spelar sagofigurerna (Snövit, de tre björnarna, Julgubben, ett spöke osv.) och de övriga spelar nyhetsreportrar som vill intervjua figurerna.

Planera och skriv ner frågorna på förhand. De som föreställer sagofigurerna kan hitta på en saftig historia om varför de är i skolan och hur de hamnade där.

Då ni filmar är det viktigt att ha kameran tillräckligt nära den man intervjuar så att rösten inspelas tillräckligt högt. Det lönar sig att testa avståndet och ljudets hörbarhet på förhand.

4. Reality-TV om rasten 

En hurdan dokumentär skulle du göra om rasten i skolan ifall du skulle avbilda den så sanningsenligt som möjligt?

Tänk om du skulle göra dramatiserad reality-TV om rasten? Den traditionella tanken bakom dokumentären är att man skildrar händelserna möjligast autentiskt, dvs. så som de egentligen visar sig framför kameran.

Däremot innehåller reality-TV ofta material som är planerat i förväg. De som blir filmade spelar liksom sig själva. De kan få färdiga repliker, och känslor lyfts oftast fram. Programmet brukar inrymma åtminstone en drama queen, som gör stor affär av varje minsta ting.

Med små barn kan man göra minidokumentärer, som inte editeras i efterhand. Eftersom kameran spelar in dokumentären i en enda tagning, lönar det sig att planera väl vad och hur man ämnar filma och hurdana frågor man ställer till kompisarna. Man kan till exempel filma någon lek, ett spel eller någon som klättrar i klätterställning och be elverna en åt gången framför kameran för att bli intervjuade.

5. Videodagbok

Tillämpa projektet One Day on Earth med eleverna (https://www.onedayonearth.org). 

Människor runtom i världen filmade sina liv under en dags tid och skickade materialet via nätet till en arbetsgrupp, som samlade materialet och i efterhand gjorde en film av det. Vem som helst fick delta i projektet.

Ett alternativ är att förverkliga uppgiften som grupparbete där kameran går från en medlem till en annan och alla filmar en viss tid, till exempel endast en minut. Då alla filmat sin andel, kopplar man kameran till en dataskärm eller videoprojektor och tittar tillsammans på materialet i sin helhet. Sedan kan man diskutera om vad var och en av eleverna hade filmat.

Det andra alternativet är att var och en filmar med egen eller lånad kamera 1–3 stunder i sitt liv under en överenskommen dag och visa dem för de andra följande dag. Man kan förena materialen och göra klassens egna “En dag i livet”-film!

6. Version av en klassik saga

Gör en egen version av en klassisk saga du tycker om. Du får fritt tolka eller förvränga historien.

Många sagor har först utkommit som böcker och därefter formats om till filmspråk, dvs. dramatiserats. Av de populäraste historierna görs ständigt nya tolkningar.

Du kan exempelvis ändra på historiens plats eller tid – så att historien sker i vår tid. Hans och Greta tappar nu bort sig i ett affärscentrum, och därifrån hittar de fiffiga barnen hem med hjälp av Google Maps. Eller hur skulle historien om dvärgen och de sju Snövitarna se ut?