keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Anssi Kasitonni: Liitäjät

Anssi Kasitonni: Liitäjät (2005, kesto 13:36)

Kuvaus teoksesta

Rokista, jenkkiautoista ja skeittailusta kiinostunut oravanpoika ei halua jatkaa sukunsa liito-oravaperinteitä vaan soittaa omassa bändissä ja treenata skeittirampilla. Isä ei ole hyvillään poikansa ratkaisusta, mutta jotakin hyvää siitä lopulta seuraa. Taideteoksissa on usein viittauksia taiteilijan omiin kokemuksiin ja elämään. Niin Liitäjätkin on helposti tulkittavissa myös taiteilijaksi ryhtyneen yrittäjäperheen pojan omaelämänkerralliseksi teokseksi.

Teokseen liittyvät tehtävät:

1. Keskustelun tueksi 

Millainen tyyppi päähenkilö eli oravanpoika mielestäsi on?

Elokuvan voi nähdä myös omaelämänkerrallisena. Taiteilija siis kertoo jotain myös omasta lapsuudestaan.
Mitkä asiat kenties viittaavat taiteilijan omiin kokemuksiin?
Millaisia vastavoimia oravanpojalla on?
(Pieniltä lapsilta voidaan kysyä esimerkiksi: Mitä oravanpoika haluaa? Entä hänen isänsä? Entä metsänhoitaja?)

Millaisia konflikteja eli vastoinkäymisiä elokuvassa esitellään ja miten ne ratkeavat?

Mitä elokuvan lopussa tapahtuu?
Miksi auto kulkee takaperin?
Päättyykö elokuva onnellisesti vai surullisesti?

Mitä tarinalla halutaan kertoa?
Mikä on elokuvan sanoma?

2. Pieni tarina eläimestä

Tässä tehtävässä eläydytään eläimeksi. Tarina voidaan keksiä ja kertoa ilman kameraa, mutta sen voi helposti kuvata ja kertoa kännykkäkameralla tai tabletilla yhdellä kuvalla. Kuvattua materiaalia ei tarvitse leikata. Etsi itsellesi eläin: pihan varis, pehmonalle, kuvakirjan leijona tai gorilla. Mieti, mikä se haluaisi olla isona ja onnistuuko se siinä. Mitä kaikkea sen täytyisi unelmansa eteen tehdä? Esitä tarina toisille.

3. Elokuva sananlaskusta

Ota lähtökohdaksi suomalainen sananlasku ja kehittele siitä pieni elokuvallinen tarina.
Esimerkiksi: Aidan takana ruohokin on vihreämpää / Auta miestä mäessä, älä mäen alla / Aina roiskuu kun rapataan. Sananlaskut ovat vertauskuvalliseen (metaforiseen) muotoon puettuja elämänohjeita ja toteamuksia. Aloita tehtävä miettimällä erilaisia sananlaskuja ja niiden viestejä.

Sananlaskusta “Aina roiskuu kun rapataan” voisi esimerkiksi tehdä elokuvan, jossa maalari liisteröi vauhdilla tapettia seinään ja kaikki näyttää sujuvan hyvin, kunnes lopussa paljastuu, että jalat tarttuvat liisteriin ja tapetin nallekuviot ovat väärinpäin.

4. Unelma

Kirjoita tarina, jossa päähenkilöllä on unelma, mutta hän kohtaa vastoinkäymisiä sen saavuttamisessa. Unelma voi olla monenlainen, realistinen tai absurdikin: saada lemmikkieläin tai hyvä ystävä, oppia joku taito, saavuttaa mestaruus tai taivaalta kuu.

Aloita käsikirjoittaminen keksimällä päähenkilö ja hänen unelmansa. Tämän jälkeen voit miettiä päähenkilön kohtaamia vastoinkäymisiä matkalla kohti unelmaa. Mieti myös elokuvalle loppuratkaisu. Se voi olla onnellinen, onneton tai jättää tulkinnanvaraa.