Real Snow White

Pilvi Takala: Real Snow White (2009, kesto 9:15)
Absurdi “oikean hahmon” logiikka ja Disneylandin tiukat säännöt tulevat esille, kun Lumikin todellista fania ei päästetä sisään huvipuistoon Lumikki-asussa.
Pilvi Takalan teos muistuttaa piilokameravideoita. Ulkopuolinen kamera seuraa tirkistellen, mitä tapahtuu, kun Lumikiksi pukeutunut nainen pyrkii sisään Disneylandiin. Oikeasti kohtaus on tietoisesti rakennettu, sillä Takala järjestää tilanteita, joissa hän aiheuttaa hämmennystä rikkomalla totuttuja käyttäytymisen malleja. Toinen osapuoli tulee yllätetyksi. Takalalla on useita kuvaajia, jotka taltioivat taiteilijan synnyttämän tilanteen mahdollisimman huomaamattomasti.
Teokseen liittyvät tehtävät:
1. Keskustelun tueksi
Miksi aikuinen ihminen on pukeutunut Lumikiksi ja miksi häntä ei päästetä Lumikkina huvipuistoon?
Miksi lapset saavat leikkiä Lumikkia Disneylandissä ja aikuiset eivät?
Miten vartija perustelee päätöksensä olla päästämättä Lumikiksi pukeutunutta aikuista huvipuistoon?
Miten lapset ja heidän vanhempansa suhteutuvat tähän vale-Lumikkiin?
Onko Disneylandillä oikeus kieltää aikuiselta Lumikki-asu ja leikki heidän puistossaan?
Saako aikuinen käyttää Lumikki-asua tavallisessa puistossa tavallisena päivänä?
Saako aikuinen leikkiä kuin lapsi?
Onko olemassa oikea Lumikki vai onko Lumikki keksitty animaatiohahmo?
Mistä Real Snow White -teos mielestäsi kertoo?
2. Lumikin normi-maanantai
Pilvi Takalan teoksessa Real Snow White Lumikiksi pukeutunut nainen hämmentää ihmisiä Disney Worldissä. Millaista elämää Lumikki viettäisi, jos asuisi satumaailman sijaan vaikkapa Tampereella? Olisiko hänellä töitä, mitä Lumikki harrastaisi, olisiko hänellä unelmia tai haaveita?
Valitkaa mieleisenne tunnettu fiktiivinen hahmo ja kehittäkää sille arki-minä, eli tarina siitä, miten satuhahmo elää oikeassa maailmassa. Tehtävä voidaan tehdä keskustellen, pienen dokumentin muotoon videoiden, valokuvasarjana tai radiohaastatteluna.
3. Satuhahmo saapuu kouluun
Mitä tapahtuisi, jos tunnettu satuhahmo saapuisi kouluun tai päiväkotiin? Miten ja miksi se olisi sinne eksynyt ja mitä siltä haluaisitte kysyä? Tehkää ryhmissä lyhyet satuhahmon videohaastattelut, joissa osa oppilaista toimii satuhahmoina (Lumikki, kolme karhua, Joulupukki, mörkö jne) ja muut esittävät vaikkapa uutiskatsauksen toimittajia, jotka haluavat haastatella hahmoa.
Pohtikaa ryhmässä haastattelijoiden kysymykset etukäteen ja kirjoittakaa ne ylös. Satuhahmoja esittävät voivat keksiä itselleen mehevän tarinan siitä, mitä koulussa tekevät ja miten sinne joutuivat.
Kuvatessa muistakaa tuoda kamera lähelle haastattelutilannetta, jotta ääni tallentuu riittävän kovana. On fiksua testata sopiva etäisyys ja äänen kuuluvuus ennen varsinaisen kuvaamisen aloittamista.
4. Tosi-tv välitunnista
Millaisen dokumentin tekisit koulun välitunnista, jos kuvaisit sitä mahdollisimman totuudenmukaisesti? Entä jos tekisit dramatisoitua tosi-tv:tä välitunnista?
Perinteisen ajattelun mukaan dokumentissa on olennaista tallentaa tapahtumia mahdollisimman autenttisina eli sellaisina kuin ne kameran edessä näyttäytyvät.
Tosi-tv:ssä sen sijaan tapahtumia käsikirjoitetaan ja järjestellään enemmän etukäteen. Kuvattavat ikään kuin esittävät niissä itseään. Kuvattaville voidaan käsikirjoittaa valmiita repliikkejä ja tunteet halutaan tuoda esiin. Mukaan sopii yleensä ainakin yksi draamakuningatar, joka nostaa pienestäkin asiasta metelin.
Pienten lasten kanssa voi tehdä minidokumentteja, joita ei leikata jälkikäteen. Kun kamera tallentaa dokumentin yhtenä ottona, kannattaa suunnitella hyvin, mitä ja miten aiotaan kuvata ja millaisia kysymyksiä esitetään kavereille. Voidaan esimerkiksi kuvata jotain leikkiä, peliä tai kiipeilyä telineessä ja ottaa aina yksi kaveri vuorollaan kameran eteen antamaan haastattelua.
5. Videopäiväkirja
Sovella One Day on Earth -hanketta oppilaiden kanssa. (www.onedayonearth.org/)
Ihmiset ympäri maailman tallensivat elämäänsä yhden päivän aikana ja lähettivät materiaalia verkon kautta työryhmälle, joka kokosi materiaalia ja työsti siitä jälkikäteen elokuvan. Kuka tahansa saattoi osallistua projektiin.
Yksi vaihtoehto on toteuttaa tehtävä ryhmätyönä, jossa kamera kiertää ryhmän jäseneltä toiselle ja jokainen kuvaa määrätyn ajan. Vaikkapa vain minuutin. Kun kamera on kiertänyt kaikilla ja jokainen on kuvannut oman pätkänsä, liitetään kamera näyttöön tai videotykkiin ja katsotaan kooste yhdessä alusta loppuun. Keskustellaan kunkin oppilaan kuvaamista asioista.
Toinen vaihtoehto on, että kukin kuvaa joko omalla tai lainatulla kameralla sovitun päivän aikana 1–3 hetkeä elämästään ja esittelee ne muille seuraavana päivänä. Materiaalista voidaan koostaa luokan yhteinen “Yksi päivä elämää” -elokuva!
6. Versio klassikkosadusta
Tee oma versio jostakin mieluisasta klassikkosadusta. Voit tulkita tai vääristää tarinaa vapaasti. Moni tarina on ensin ilmestynyt kirjana ja sen jälkeen muokattu elokuvan kielelle eli dramatisoitu. Suosituimmista tarinoista tehdään aina uusia tulkintoja.
Voit esimerkiksi muokata tarinan paikkoja ja aikaa – tuoda tarina vaikka nykypäivään. Hannu ja Kerttu eksytetäänkin kauppakeskukseen, josta nokkelat lapset löytävät takaisin kotiin Google Mapsin avulla. Tai millainen olisi tarina kääpiöstä ja seitsemästä Lumikista?