keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

a) Elokuva kertoo ihmisistä, joita sota koskettaa tavalla tai toisella. Ketkä elokuvan kuvaamista ihmisistä jäivät mieleenne? Miksi? (Nimeltä mainittuja henkilöitä, joiden tarinaa kerrotaan ainakin vähän: Kronstadtissa Kolja, 11; Misha, 10; Dmitri, 10; Popov, 11; Tolmachev, 12; Sergei, 14. Groznyissä Hadizhat, Luisa-äiti ja hänen pienet lapsensa Ingušiassa Aslan, 12; Adam, 12; Milana, 18)

b) Elokuva kuvaa sotaa pääasiassa lasten kautta. Mitä elokuva mielestänne sanoo katsojalle sodasta ja nimenomaan lapsista sodassa? Millainen on lasten ja aikuisten suhde elokuvassa? Mitä seurauksia aikuisten toiminnasta on lapsille?

Taustatietoa

Kronstadtin sotilasakatemia on perustettu vuonna 1996, ja se on presidentti Putinin erityissuojeluksessa. Siellä koulutetaan 9–17-vuotiaita poikia sotilaiksi tiukan armeijamaisissa oloissa – vapaa-aikaa ei juuri jää. Monilla koulun oppilaista on sotilastausta. Toisaalta etuoikeutettuja kouluun pääsijöitä ovat orvot ja vaikeista oloista lähtöisin olevat pojat. Monelle heistä koulu on ainoa selviytymismahdollisuus.

Tšetšeenilapsista huolehtiva Hadizhat Gatajeva on itse kasvanut venäläisessä laitosmaisessa lastenkodissa. Hän on halunnut tarjota sodan jaloista pelastamilleen lapsille kodinomaisemmat olot ja pitää lapsia perheenään. Hänen lastenkotinsa sijaitsee Ingušian puolella. Ingušian viranomaisten mukaan tilanne Tšetšeniassa on normalisoitunut, ja tšetšeenipakolaisia pyritään palauttamaan kotimaahansa. Heidän asettumistaan Ingušiaan on hankaloitettu mm. tyhjentämällä pakolaisleirejä. Myös Hadizhat Gatajevan lastenkodin tulevaisuus on epävarma. Paluu Tšetšeniaan ei kuitenkaan ole käytännössä mahdollista, vaan Gatajeva ja lapset muuttanevat Dagestaniin.

(Lähde: elokuvan lehdistömateriaali)

c) Kirjoittakaa tekstejä, joissa pohditte jonkun elokuvan henkilön tulevaisuutta: millainen elämä hänellä on edessään ja mistä syistä. Lukekaa tekstejä luokassa ääneen ja keskustelkaa niiden pohjalta.