keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Miten korjata maailma 2023. Illume Oy. Kuva: Samuli Ikäheimo.

Eräs elokuvassa näkyvä suoran toiminnan muoto on talonvaltaus. Talonvaltausten periaatteena on ottaa hetkellisesti tai pysyvästi haltuun tyhjillään ja vailla käyttöä oleva tila, jollaisia kaupunkiympäristöissä on yllättävänkin paljon.

Useimmiten tavoitteena on vastustaa kaupunkitilan ylikaupallistumista perustamalla niin sanottu autonominen sosiaalikeskus tai muu autoniminen tila, mutta valtaamista on käytetty myös mm. asuntopolitiikan ja historiallisten rakennusten suojelemisen välineenä.

Autonomisten sosiaalikeskusten idea on lähtöisin 1970-luvun Italiasta ja sanaa on käytetty myös jonkin verran myös suomalaisista valtauksista, mutta nykyään yleisemmässä käytössä on merkityksiltään laajempi nimitys squat.

Tilan autonomisuus tarkoittaa sananmukaisesti että tilan säännöistä ja käytöstä päättävät sen toimijat. Yleensä erilaisten tapahtumien – työpajoista keikkoihin –  järjestäminen ja mahdollistaminen on ainakin jonkinlainen osa tilan käyttöä. Tila voi olla myös osittaisessa asuinkäytössä ja siellä voi toimia vaikkapa kirjasto tai kahvila.

Tehtävä 1

Millainen olisi unelmienne vallattu talo tai muu autonominen tila? Miten tilaa voisi käyttää? Millaista toimintaa siellä voisi järjestää?

Tehtävä 3

Talonvaltauksia ja graffiteja yhdistää kiinnittyminen kamppailuun siitä kenelle kaupunkitila kuuluu. Tutustukaa tietoa etsimällä erilaisiin graffitien muotoihin ja siihen mitä ne tekijöilleen merkitsevät.