keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ensimmäinen Muumikirja Småtrollen och den stora översvämningen ( suom. Muumit ja suuri tuhotulva) julkaistiin vuonna 1945. Muumeista ei suinkaan tullut heti menestystarinaa, vaan niiden suosio on ollut vuosikymmenien ajan melkoista vuoristorataa, nousua ja laskua, ajankohdasta, maasta ja tuotteesta riippuen. Muumien tarina on vähintäänkin mielenkiintoinen.

1. Mikä on sinun henkilökohtainen suosikkisi Muumien maailmassa? Keräiletkö Muumi-mukeja tai osaatko Muumilaakson tarinat ulkoa?  Samaistutko johonkuhun Muumien hahmoon ja koet hänet jollain tavoin läheiseksi?  Vai onko sinulle muumibuumi  täysin yhdentekevä asia? Kirjoita aine otsikolla ”Muumit ja minä”.

2. Vuoden 2013 äidinkielen ylioppilaskirjoituksissa yksi tehtävä käsitteli Muumeja. Etsi tehtävä (numero 10) ja kirjoita essee tehtävänannon mukaisesti.

3. Kerätkää yhdessä lista suosituista Muumi-tuotteista. Jokainen ryhmä valitsee esim. 5 tuotetta. Etsikää tuotteesta tietoa. Missä tuote on valmistettu, kuka sen on suunnitellut, mistä se on valmistettu, mihin käyttöön se on tarkoitettu jne.  Tehkää jokaisesta tuotteesta tuote-esite. Järjestäkää luokassa äänestys ”Paras Muumi-tuote!”

4. Suunnittele oma Muumi-tuote!  Luonnostele, piirrä ja kirjoita.
Tutustu Moomin Charactersin lisensointiin.

5.  Moomin Characters ltd on Tove ja Lars Janssonin perustama yhtiö. Tällä hetkellä yhtiön taiteellisena johtajana toimii Lars Janssonin tytär Sophia Jansson. Tutustukaa yhtiön liiketoimintaan seuraavien juttujen avulla.

Yrittäjät: Muumi-yhtiö porskuttaa ja tekee samalla hyvää.

Kauppalehti: Moomin Characters konsernin tulos ja liikevaihto vahvassa kasvussa.

Kauppalehti: Muumit ovat rahakone – taas ennätysvuosi

Mitä ajatuksia jutut herättävät?

6. Muumien ympärillä pyörii melkoinen kaupallinen ralli. Järjestäkää aiheesta väittely. Toinen ryhmä on sitä mieltä, että kaupallisuus on hyvä asia ja toinen on sitä mieltä, että kaupallisuus pilaa alkuperäisen muumikulttuurin. Kootkaa väittelyn jälkeen yhdessä lista asioiden plussista ja miinuksista.

Muumilaakson väki

1. Valitse jokin Muumilaakson henkilö. Perehdy häneen tarkemmin. Apuna voit käyttää Sirke Happosen kokoamaa Muumiopas-teosta, omaa tietouttasi,  Moomin wikiä  tai wikipedian luetteloa Muumihahmoista.

Kirjoita valitsemastasi hahmosta uusi tarina – sen ei tarvitse olla pitkä. Voit sijoittaa valitsemasi hahmon mihin tahansa aikakauteen, tilanteeseen tai asiayhteyteen. Lukekaa tarinat ääneen luokassa.

2.  Luo uusi hahmo, joka mielestäsi sopisi Muumilaakson porukkaan. Apua hahmon luomiseen saat vaikkapa eri pelihahmojen luomisesta kertovilta sivustoilta. Visualisoi hahmosi haluamallasi tavalla.

Esitelkää hahmot muulle ryhmälle. Syntyisikö uusista hahmoista uusi tarina?