keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaali yläkouluille ja lukioille

Ennen elokuvan katsomista

Tove Jansson

Etsikää tietoa Internetistä ja opettajan tuomasta kirjallisuudesta oheisiin tehtäviin. Tiedonhankintatehtävän voi tehdä yksittäin, pareittain tai pienissä ryhmissä.

1. Tove Marika Jansson on eittämättä yksi suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin tärkeimpiä ja kansainvälisesti merkittävimpiä kulttuurihenkilöitä. Hän syntyi Helsingissä 9. elokuuta 1914. Etsikää tietoa millainen maa Suomi oli vuonna 1914, kun muumien luoja syntyi tähän maahan. Kirjatkaa ranskalaisin viivoin keskeisiä asioita, jotka olivat maamme todellisuutta vuonna 1914.

2. Tove Janssonin lapsuuden perhe oli mielenkiintoinen taiteilijaperhe. Keitä jäseniä perheeseen kuului ja mitä he tekivät ammatikseen? Tehkää Toven perheestä sukupuu.

3. Tove Jansson oli suomalainen, mutta hän kirjoitti ruotsiksi. Hän oli siis suomenruotsalainen. Selvittäkää, mitä käsite suomenruotsalainen tarkoittaa. Kuunnelkaa  myös Yle Elävästä Arkistosta kun Tove Jansson itse lukee kirjojaan. Keskustelkaa aiheesta.

Tästä linkistä löytyy Tove Janssonin kuvakirja ”Kuka lohduttaisi Nyytiä?”

4. Tove Jansson eli pitkän ja värikkään elämän. Kerätkää omasta mielestänne keskeiset asiat hänen uraltaan. Kirjoittakaa yhdessä "Toven ansioluettelo".

5. Tutustukaa Tove ja Lars Janssonin sarjakuviin lukemalla niitä. Lukekaa myös Toven sarjakuvatarina Muumit Rivieralla.

Kirjavinkkejä:

– Karjalainen, Tuula: Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta. Helsinki: Tammi, 2013. ISBN 978-951-31-6963-3.

– Karlsson, Petter: Muumimaailma ja todellisuus: Tove Janssonin elämä kuvina. (Muminvärlden & verkligheten, 2014.) Kuvatoimitus Bengt Wanselius. Suomentanut Sari Kumpulainen. Helsinki: WSOY, 2014. ISBN 978-951-0-40949-7

– Tolvanen, Juhani: Muumisisarukset Tove ja Lars Jansson: Muumipeikko-sarjakuvan tarina. Helsinki: WSOY, 2000. ISBN 951-0-23633-0

– Kruskopf, Erik: Kuvataiteilija Tove Jansson. (Bildkonstnären Tove Jansson, 1992.) Suomennos: Eija Kämäräinen. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1992. ISBN 951-0-18241-9.

– Tove ja Lars Janssonin sarjakuvat

Tärkeitä www-sivustoja:

Virallinen Tove Jansson -sivu

YLEn Tove Jansson 100-vuotta -sivusto

Tove Janssonin muistokirjoitus

Virallinen Muumi-sivusto