keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Nälkämaan Sampo

Synopsis:
Suomesta halutaan kestävän kaivostoiminnan mallimaa aikana, jolloin maailman mineraalivarat ovat loppumassa. Ympäristöystävällisyyden lupauksilla ladattua ensimmäistä vihreän kaivosteknologian suurta kokeilua Talvivaaraa tuskin on ehditty juhlia kunnolla, kun tappiollinen kaivos tuottaa ympäristö-katastrofin toisensa jälkeen.

Valtio ei halua päästää sitä kaatumaan, sillä se on päättänyt, että kaivannaisteollisuus on Suomessa tulevaisuuden ala. Kaivosta kritisoivat kansalaiset kokevat, että todelliset päätökset on tehty jo etukäteen, vaikka heitä muodollisesti kuullaankin katselmus-kokouksissa ja lausuntokierroksilla.

Nälkämaan Sampo on vuosien tilanneseurantaan perustuva elinkaaridokumenttielokuva Talvivaaran kaivoksen tähänastisista vaiheista. Elokuva ei kuitenkaan kerro vain kaivoksesta vaan kansalliseksi tragikomediaksi muodostuneen kaivoshankkeen kautta elokuva tarjoaa kiinnostavan kuvan suomalaisesta yhteiskunnasta. Suomea pidetään yleisesti puhtaan ympäristön ja korkean teknologian avoimena ihanneyhteiskuntana. Nälkämaan Sampo näyttää Suomesta toisen puolen.
(Lähde: Filmikamari)

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Oppimateriaali soveltuu erityisesti seuraaviin lukion kursseihin: Äidinkieli: Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI4), Biologia: Ekologia ja ympäristö (BI2), Filosofia: Etiikka (FI2) ja Yhteiskuntafilosofia (FI3), Yhteiskuntaoppi: Suomalainen yhteiskunta (YH1) ja sekä lukion opetussuunnitelman aihekokonaisuuksiin aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä, kestävä elämäntapa ja globaali vastuu, monilukutaito ja mediat, teknologia ja yhteiskunta.

Oppimateriaalin on laatinut aineenopettaja ja elokuvakasvattaja FM Maria Lehtonen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Nälkämaan Sampo

Tilattavissa elokuvateatteriin

Nälkämaan Sampo on vuosien tilanneseurantaan perustuva elinkaaridokumenttielokuva Talvivaaran kaivoksen tähänastisista vaiheista.

Alkuperäinen nimi:
Nälkämaan Sampo
Julkaisuvuosi:
2016
Pituus:
98 min.
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus PEK
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Mika Koskinen
Käsikirjoitus:

Jättiläinen

Tilattavissa elokuvateatteriin
Alkuperäinen nimi:
Jättiläinen
Julkaisuvuosi:
2016
Pituus:
97 min.
Levittäjä:
Nordisk Film
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Aleksi Salmenperä
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Peter Franzén, Saara Kotkaniemi, Elena Leeve, Joonas Saartamo, Pertti Sveholm ja Jani Volanen