keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvan aikana: oikeuksien valvonta

Nasrin's Voice (2024).

Tavoite: Oppilaat tunnistavat erilaisia ihmisoikeuksia sekä harjoittelevat keinoja ihmisoikeuksien toteutumisen valvontaan ja suojeluun. 

Ohjeet opettajalle:  

Valmistelu. Tulosta LOMAKEPOHJA (pdf) jokaiselle oppilaalle. Jaa oppilaat kolmeen ryhmään; 1. Kreikka, 2. Suomi ja 3. Irak. Elokuvan kohtaukset sijoittuvat kyseisiin valtioihin. Kaikki kolme ovat myös YK:n jäsenvaltioita ja ratifioineet ainakin osan ihmisoikeussopimuksista. 

Vaihe 1 – raportointi. Oppilaat nimitetään kuvitteellisesti Suomessa, Irakissa ja Kreikassa toimiviin valtuuskuntiin, jotka valvovat ihmisoikeuksien toteutumista. Oppilaiden tulee katsoa elokuva ja kiinnittää huomiota erityisesti niihin kohtauksiin, jotka sijoittuvat juuri itsellä tarkkailun kohteenaan olevaan valtioon. Samalla oppilaat kirjoittavat lomakkeelle, miten kyseiset kohtaukset ilmentävät ihmisoikeuksien toteutumista Nasrinin ja hänen tyttäriensä elämissä. 

Vaihe 2 – suositukset. Elokuvan jälkeen oppilaat vaihtavat kirjoittamiaan raportteja niin, että jokainen vastaanottaa raportin muusta valtiosta kuin mitä he itse äsken havainnoivat. Seuraavaksi oppilaiden tulee vaihtaa kuvitteellista rooliaan; heistä tulee YK:n komitean edustajia. Oppilaat lukevat raportit ja kirjoittavat ylös suosituksia, miten ihmisoikeuksien toteutumista olisi voinut parantaa elokuvan kohtauksissa. 

Taustatietoa: 

Vuonna 1948 Yhdistyneiden kansakuntien (jatkossa YK) yleiskokouksessa hyväksyttiin ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, joka tunnustaa ihmiskunnan jokaisen jäsenen arvokkuuden sekä heidän yhtäläiset ja luovuttamattomat oikeutensa. Esimerkiksi kaikilla maailman ihmisillä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Ihmisoikeudet toimivat maailmanlaajuisena perustana vapaudelle, oikeudenmukaisuudelle ja rauhalle. 

Lisäksi vuonna 1989 YK solmi lapsen oikeuksien sopimuksen. Se täsmentää, että ihmisoikeudet koskevat myös lapsia. Heille on myös turvattu tiettyjä erityisiä oikeuksia, kuten oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan.  

Useimmat maailman valtioista ovat hyväksyneet eli ratifioineet ihmisoikeussopimuksia, jolloin ne sitoutuvat ottamaan vastuulleen sopimuksessa määritellyt velvoitteet. Käytännössä valtioiden on kunnioitettava ihmisoikeuksia ja edistettävä niiden toteutumista. 

Ihmisoikeuksien toteutumista valvotaan ja suojellaan: 

  • Raportointimenettely = Jokaisen sopimusvaltion tulee määräajoittain laatia raportti, miten he ovat toteuttaneet ihmisoikeuksien sopimusta ja mitä ongelmia on mahdollisesti ilmennyt. Sitten sopimusvaltio lähettää valtuuskunnan YK:n komiteaan, jossa heidän tulee vastata suullisesti raporttia koskeviin tarkentaviin kysymyksiin. YK:n komitea käsittelee raportin ja antaa suosituksia, miten valtion tulee jatkossa edistää ihmisoikeuksien toteutumista. 
  • Valitusmenettely = Yksilö tai ryhmä voi tehdä valituksen valtiosta, jos he kokevat, että heidän (ihmisoikeussopimukseen sisältyviä) oikeuksiaan on loukattu viranomaisen toimesta. YK:n komitea antaa päätöksensä, jossa se arvioi, mihin toimenpiteisiin valtio on sopimuksen nojalla velvollinen. 
  • YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallinen määräaikaistarkastus = Jokaisen sopimusvaltion ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista arvioidaan viiden vuoden välein. Tarkastelun päätteeksi YK:n jäsenvaltiot antavat suosituksia, jotka tarkastelun kohteena olleen valtion tulee toimeenpanna.  

Lisäksi valtioiden sisällä useat tahot valvovat ihmisoikeuksien toteutumista. Esimerkiksi Suomessa ihmisoikeuksia valvovat muun muassa eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri. Myös Ihmisoikeusliitto seuraa ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa.  

Lähteet: