keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Punch up – eli huumori ja valta

Kuva: Harri Hinkka / Zodiak Finland

Yhteiskunnallisista valtarakenteista ja komedian suunnista puhutaan usein termiparilla punch up/punch down.

Punch up viittaa komiikkaan, jossa vitsin kärki kohdistuu yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin valtarakenteisiin tai/ja niiden puitteissa (koomikkoon nähden) vallassa oleviin ryhmiin.

Punch down taas kuvaa tilannetta jossa nauru tapahtuu esittäjäänsä nähden alisteisessa asemassa olevien, esimerkiksi erilaisten vähemmistöryhmien, kustannuksella. Punch down -huumori on käytännässä aina eri tavoilla vahingollista ja siksi yksiselitteisesti väärin, mutta se on myös komiikkana itsenään laiskaa ja huonoa – koomikko joka osaa olla hauska vain olemalla vahingollinen, ei ole kovin taitava koomikko.

Tunnetumpien termien rinnalla uudempi  punch next to your self viittaa siihen, että vähemmistökoomikko tulee pilkanneeksi edustamaansa vähemmistöä, mikä myös pitää yllä sortoa ja vahingollisia stereotypioita.

Henkilöön kohdistuvassa komiikassa on aina tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mikä henkilössä on naurun kohteena, sillä muuten punch up on vaarassa kääntyä punch downiksi. Karkeana sääntönä voi ajatella, että henkilön tekoja sopii kritisoida ja pilkata, mutta ominaisuuksia ei. Esimerkiksi poliitikon tekemää politiikkaa voi siis pilkata, mutta ulkonäköä ei.

Käytännössä rajaa ei ole aina helppo hahmottaa. Esimerkiksi perussuomalaisiin poliitikkoihin ja kannattajiin suunnattu nauru perustuu usein sellaisiin sivistymättömyyden stereotypioihin, jossa ollaan vaarassa sortua yläpositiosta tulevaan ja henkilön ominaisuuksiin – eli tässä kouluttamattomuuteen – perustuvaan pilkkaan. Koulutus on Suomessakin ollut ja on edelleen suurelta osin periytyvää.

Pohdittavaksi

1.

  • Miksi punch next to your self on asia, jonka suhteen pitää olla varovainen? Eikö koomikko saa vitsailla itsensä tai sellaisten vähemmistöryhmien kustannuksella, joihin itse kuuluu?
    (Tietenkin itsensä kustannuksella saa vitsailla ja omasta kokemusmaailmastaan, eli myös vähemmistökokemuksestaan, tehdä huumoria. Tärkeää on, että ei tule vitsailleeksi kokonaisen vähemmistöryhmän kustannuksella.)
     
  • Entä miksi valta-asemassa olevien ihmisten kustannuksella vitsaillessa pitää olla varovainen? Varsinkin jos he ovat pahoja ihmisiä, eikö silloin kaikki ole sallittua?
    (Jos nauru kohdistuu esimerkiksi henkilön lihavuuteen, se kohdistuu vallassa olevan henkilön lisäksi tai jopa hänen sijastaan lihavuuteen itsessään ja toisintaa sitä kautta lihaviin kohdistuvaa sortoa. Toisin sanoen esimerkiksi kaikki ulkonäköön kohdistuva pilkka ylläpitää ulkonäköön kohdistuvaa pilkkaa ilmiönä.)

    Molemmissa kohdissa kysymys on siis pohjimmiltaan siitä, että vitsejä ei tulisi päästää kääntymään vahingossa punch downiin.

2. Muistele elokuvan stand up -kohtauksia ja pomi niistä esimerkkejä punch up -komiikasta. Entä löytyykö elokuvasta esimerkkejä punch down- tai punch next to yourself -komiikasta?