keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Taustaprojektiokuvaus
Useissa autolla- ja moottoripyörällä ajokohtauksissa on käytetty taustaprojektiota. Näyttelijä ei siis aja oikealla kadulla, vaan studiossa ja hänen taakseen heijastetaan ennakolta kadulla kuvattua kuvaa. Tämä tekniikka oli yleinen esimerkiksi vanhassa klassisessa Hollywood-elokuvassa ja myös 1940-luvun latinalaisamerikkalaisessa elokuvassa. Tavasta luovuttiin, kun alettiin valmistaa kevyempiä ja helpommin liikuteltavia kameroita, joilla pystyttiin kuvaamaan liikkuvia ulkokuvauksia.

  • Neruda on tehty vuonna 2016. Ohjaajalla olisi ollut mahdollisuus kuvata ajokohtaukset oikeilla teillä ajaen. Miksi hän päätyi tekemään ne useissa kohtauksissa taustaprojektiona?
     

Itserefleksiivisyys
Elokuvaa, jossa elokuva kommentoi omaa kerrontamuotoaan, sanotaan itserefleksiiviseksi. Tyypillisiä tällaisia ovat elokuvat, joissa elokuvan henkilöt tekevät elokuvaa. Toisissa elokuvissa taas astutaan välillä pois elokuvan suljetun tarinamaailman illuusiosta ja aletaan kommentoida elokuvan kerrontatapoja. Esimerkiksi näyttelijä voi katsoa suoraan kameraan ja kohdistaa katseensa ja sanansa katsojalle tai lavasteiden luoma todellisuuden illuusio paljastetaan.

Nerudassa voi nähdä vaikutteita toiselta tunnetulta latinalaisamerikkalaiselta kirjailijalta, Jorge Luis Borgesilta, jonka kertomuksissa tarina alkaa kommentoida itseään jolloin kertoja ja lukija hukkuvat tarinan labyrintteihin.
 

  • Nerudassa on useita refleksiivisen kerronnan piirteitä. Listatkaa niitä. Missä kohtauksissa elokuvassa kommentoidaan elokuvaa ja sen kerrontaa?
  • Ohjaaja käyttää myös hyväkseen sitä, että vaikka elokuva kuvaa 1940-luvun tapahtumia, katsojat tietävät mitä Nerudalle tai Chilelle tapahtui sen jälkeen. Kohtauksessa, jossa vangittuja työläisiä viedään autiomaan keskellä olevaan vankileiriin, leirin yhden komentajan nimi mainitaan: ”leiriä johti sinisilmäinen kettu nimeltä Augusto Pinochet”. Miksi hänen nimensä on tärkeä tässä yhteydessä? Mitä sillä ennakoidaan?