keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Pablo Neruda, oikealta nimeltään Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, syntyi 1904 ja kuoli 1973, 10 päivää Chilen sotilasvallankaappauksen jälkeen epäselvissä olosuhteissa, joita ei ole vieläkään lopullisesti selvitetty. Nerudan opettajaäiti kuoli pari kuukautta poikansa syntymän jälkeen ja rautateillä työskennellyt isä kasvatti pojan isoisän avulla.

Neruda alkoi kirjoittaa runoja jo 10-vuotiaana ja sai 14-vuotiaana ensimmäiset runonsa julkaistua lehdissä. Hän osallistui runokilpailuun salanimellä Pablo Neruda isän paheksuessa hyödyttämäksi julistamaansa runoilua. Neruda opiskeli neljä vuotta ranskan kieltä ja kulttuuria yliopistossa, kunnes runoilu ja taiteilijapiirien seuraelämä veivät hänet mukanaan. Hän kirjoitti useista eri aiheista, mukaan lukien politiikka, intohimoinen rakkaus ja latinalaisen Amerikan historia, luonto ja eläimet. Neruda kommentoi teksteissään usein työläisten jokapäivästä kokemusta, hänen tekstinsä olivatkin siinä mielessä kuin nykypäivän rap-lyriikoita. Hänen tyylilajinsa oli lennokas surrealismi.  Runojen lisäksi hän julkaisi esseitä. Neruda nousi pian latinalaisen Amerikan tunnetuimmaksi runoilijaksi ja on vieläkin yksi maailman tunnetuimpia ja luetuimpia runoilijoita. Nerudalle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 1971.

Neruda oli myös maansa lähetystövirkamiehenä mm. Burmassa, Argentiinassa ja Espanjassa, missä hän näki Espanjan sisällissodan ja alkoi kiinnostua politiikasta sympatisoiden hävinneitä tasavaltalaisia ja julistautuen kommunistiksi. Hän oli myöhemmin myös diplomaattisissa tehtävissä Pariisissa ja Meksikossa. Hän toimi kansanedustajana 1945-48, kunnes hänen edustamansa kommunistipuolue julistettiin laittomaksi vuonna 1948. Neruda piileskeli toisen vaimonsa Delian kanssa 13 kuukautta maan alla Chilessä, ja pääsi puolueensa avustamana hevosella ratsastaen Andien yli Argentiinaan. Hän kirjoitti Argentiinasta ja Euroopasta käsin, kunnes häntä jahdannut presidentti joutui luopumaan vallasta 1952 ja Neruda palasi Chileen. Hänestä tuli läheinen ystävä chileläisen sosialistipoliitikon Salvador Allenden kanssa, joka toimi Chilen presidenttinä 1970-73. Neruda toimi Allenden neuvonantajana sotilasvallankaappaukseen saakka.