keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Turismi on lisääntynyt valtavasti myös kreikkalaisilla saarilla. Hyviä puolia on, että matkailu luo työpaikkoja, tuo maahan ulkomaan valuuttaa ja johtaa usein infrastruktuurin parantamiseen (esim. teiden rakentaminen, kommunikaatiovälineiden ja ­verkkojen kehittäminen, terveydenhuoltopalveluiden parantaminen). Maailmanmatkaajat voivat ihailla maailman ihmeitä ja tutustua samalla paremmin muiden maiden ympäristöön, kulttuureihin, arvoihin ja elämäntapaan. Näin turismi lisää kansainvälistä ymmärrystä, sillä tutustumalla toiseen kulttuuriin opimme samalla lisää itsestämme.

Lisääntyvällä turismilla on myös kääntöpuolensa. Turistimääristä aiheutuu ongelmia herkälle luonnolle ja se kuluttaa luontoa. Usein jätehuollossa on ongelmia, kun monin paikoin lajittelu ja kierrätys ovat vielä lapsenkengissä tai niitä ei ole lainkaan järjestetty. Lisäksi turistivirtojen liikuttelemiseen tarvitaan autoja, ja teitä rakennetaan kaikkialle ympäristöstä välittämättä. Esim. Isossa-Britanniassa Stonehengen kohteen lähelle rakennettu tie on pilannut maiseman alkuperäisen tunnelman. Egyptin hallitus joutui muuttamaan suunnitelman moottoritien rakentamiseksi Gizan pyramidien lähelle UNESCOn painostuksesta.

Myös Kreikassa laivaliikenne saastuttaa meriä ja likaa saariston asukkaiden lähirantoja. Kalansaaliit pienenevät ja vaikeuttavat siten sekä ihmisten toimeentulomahdollisuuksia että eläinten elämää. Viidennes merten roskakuormasta tulee laivoista, jotka dumppaavat jätteensä veteen. Loput 80 prosenttia tulevat maalta, esimerkiksi rannoilta olevista kaatopaikoista. (Lähde: www03.edu.fi/oppimateriaalit/ihmisenamaailmassa/Maailmanperinto/Kasikirja/sivut/turismi/index.html, www.ykliitto.fi/files/Muovipussit.pdf) Nicostratos-elokuvassakin mainitaan laiva, joka tyhjentää jätelastinsa lähellä rannikkoa.

  • Lukekaa Liite 1 Merten saastuminen ja vastatkaa liitteen lopussa oleviin kysymyksiin.