keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaalin ja elokuvan teemoja: Suvaitsevaisuus, ennakkoluulot, maahanmuuttajat, pakolaisuus, turvapaikanhakijat, vastaanottokeskukset, monikulttuurisuus, monikielisyys, seksuaalivähemmistöt, seksuaalinen suuntautuminen, eri uskonnot, rasismi, natsismi, äärioikeistolaisuus, rehellisyys, toisen kohtaaminen, keskustelu, mielipiteet, rakkaus

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluun, lukioon ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin ja soveltuu mm. yhteiskuntaopin, historian, uskonnon, elämänkatsomustiedon, vieraiden kielten ja äidinkielen opetukseen.

Synopsis: Nimby (lyhenne termistä Not In My Backyard) on pikimusta komedia suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta. Ohjauksesta vastaa kotimaisen elokuvan kentän anarkistisimpiin ja palkituimpiin tekijöihin lukeutuva Teemu Nikki (Armomurhaaja, tv-sarja Sekasin). Nimby kertoo tästä ajasta ja sen ristiriidoista – ja uskaltaa nauraa aiheille, joille yleensä vain pudistellaan päätä tai joilta suljetaan silmät.

Tapahtumat saavat alkunsa, kun kaupunkilaistunut Mervi vie ensimmäisen kerran tyttöystävänsä Katan maaseudulle vanhempiensa luo. Mervi pelkää, että vanhempien on vaikea suvaita tyttöparia – varsinkin kun Katan äiti on iranilainen ja isä saksalainen – mutta käy ilmi, että perillä Mervillä on itsellään paljon enemmän sulateltavaa. Vanhempien omalaatuinen, avoin rakkausjärjestely, uusnatseihin liittynyt ex-poikaystävä, periuskonnolliset kummivanhemmat ja paikkakunnalle muuttaneiden pakolaisten synnyttämät ristiriidat eivät varsinaisesti helpota vierailua. (Lähde: Finnkino Oy)

HUOMIOITAVAA OPETTAJALLE:

Laatikaa tunnille yhteiset pelisäännöt ennen elokuvan käsittelemistä. Tarkoitus on luoda turvallinen ympäristö keskustelulle. Elokuvan teemojen käsittelyssä on tärkeää muistaa toisen ihmisen kunnioittaminen, olipa tuo henkilö verkossa, kadulla kohdattu tuntematon tai itselle tuttu henkilö.

Ennen elokuvan käsittelyä on hyvä käydä tarkemmin läpi mm. vihapuhetta ja sananvapautta sekä disinformaatiota. Näiden aiheiden käsittelyn tueksi kannattaa hyödyntää Koulukinon Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot -oppimateriaalia.

Ylläolevasta linkistä on ladattavissa pdf-oppaat Vihapuhe ja sananvapaus sekä Disinformaatio ja valemedia, jotka sisältävät työkaluja teemojen käsittelyyn. 

Lisäksi linkistä aukeavan sivun oikeasta laidasta löytyy oppimateriaalin laajennettu verkkoversio, joka pitää sisällään esimerkkitapauksiin pohjautuvia lisätehtäviä. 

Oppimateriaalin on laatinut elokuvakasvattaja, taiteen maisteri Mette Lagerstam.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Materiaali on julkaistu vuonna 2020. Linkit on tarkistettu 15.10.2020.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Nimby

Tilattavissa elokuvateatteriin

Tästä ajasta kertova Nimby (Not In My Backyard) on pikimusta komedia suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta.

Julkaisuvuosi:
2020
Pituus:
94 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Finnkino Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Teemu Nikki
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Susanna Pukkila, Almila Bagriacik, Mari Rantasila, Antti Reini, Elias Westerberg, Ona Kamu, Jouko Puolanto, Matti Onnismaa