keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Astrid Lindgrenin elämä ja perintö

Astrid Lindgren muistetaan ennen kaikkea rakastettuna kirjailijana mutta hän oli myös laajasti osallisena yhteiskunnan keskustelussa ja toiminnassa, ottaen kantaa niin verotukseen kuin eläinten oikeuksiin. Lindgren menehtyi influenssaan 94-vuotiaana vuonna 2002.

Tutustukaa lähemmin Lindgrenin elämään ja tämän jättämään perintöön. Pohtikaa niin elokuvan kuin oheisten kirjoitusten valossa mm. seuraavia asioita:

Astrid Lindgrenin kotisivu (ruotsiksi / englanniksi)

Wikipedia: ”Astrid Lindgren”

TS: ”Satujen kuningatar”

HS arkisto: ” Viisi vuosikymmentä Astridin kanssa”

The Guardian: ”Astrid Lindgren: The Woman Behind Pippi Longstocking by Jens Andersen – review” (englanniksi)

HBL: ”Här blev berättelsen om Pippi till – Astrid Lindgrens hem är öppet för besök” (ruotsiksi)

1. Mitä kerrotaan Lindgrenin lapsuudesta ja nuoruudesta? Minkälaisista oloista Lindgren on lähtöisin?

2. Mikä sai Lindgrenin innostumaan kirjoittamisesta? Mistä Lindgren otti vaikutteita tarinoihinsa ja hahmoihinsa?

3. Miten Lindgrenin ura kirjailijaksi alkoi? Saavuttiko hän välittömästi kansansuosion?

4. Mitä kerrotaan Lindgrenin kirjailijanvuosista? Mitä teoksia hän kirjoitti? Miten teoksen vastaanotettiin?

5. Mistä teoksista ja hahmoista Lindgren ennen kaikkea muistetaan? Miksi juuri nämä ovat nousseet suosioon ylitse muiden?

6. Minkälaisista yhteiskunnallisista asioista Lindgren oli kiinnostunut? Mihin asioihin hän erityisesti otti kantaa?

7. Minkälainen Lindgren oli ihmisenä, mitä esimerkiksi kerrotaan hänen luonteestaan? Minkälaiset asiat motivoivat Lindgreniä, mikä sai hänet jaksamaan pysymään toimeliaana ja aktiivisena aina vanhuuden päiville saakka?

8. Nouseeko kirjoituksissa esille jotain uutta mitä et aikaisemmin tiennyt Astrid Lindgrenistä? Minkälaisen kuvan niin elokuva kuin kirjoitukset antavat Lindgrenistä ja hänen elämästään?

9. Miten hyvin elokuva onnistuu välittämään Astridin tarinan? Onko elokuva uskottava? Miksi elokuvantekijä halusi kertoa juuri tämän hetken kuuluisan kirjailijan elämästä?

10. Halutessanne voitte lopuksi vielä tutustua Lindgrenin kohua herättäneeseen artikkeliin (Pomperipossa i monismanien) liittyen hänen kohdistuneeseen verokohuun, joka vaikutti kirjailijan ohella suuresti sen hetkiseen Ruotsin politiikkaan.

Pohtikaa tekstin valossa, mitä yhden ihmisen kirjoitus/julkaisu voi saada aikaan ja minkälaisiin asioiden se voi vaikuttaa. Keksittekö vastaavia esimerkkejä nyky-yhteiskunnasta tai jopa lähipiiristäsi? Minkälaisilla keinoilla nykyään voidaan vaikuttaa ihmisiin tai yleiseen mielipiteeseen/mielikuvaan?

Expressen: ”Pomperipossa i monismanien” (ruotsiksi)