keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuva Pelikaanimies perustuu Leena Krohnin romaaniin Ihmisen vaatteissa, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1976 WSOY:n kustantamana. Elokuvaversio on kirjaa selvästi valoisampi ja sopii hyvin pienillekin katsojille. Kirjassa tuodaan voimakkaammin esille muutokset Emilin elämässä; yksinäisyys ja öinen kaupunki sekä äidin muuttuminen. Kirja herättää varmasti keskustelua mm. eläinten paikasta ihmisten maailmassa. Kirja sopii elokuvan katsomisen jälkeen käsiteltäväksi 4.-6. -luokkalaisten kanssa.

1. Vertaile elokuvaa ja kirjaa

Millaisen kuvan elokuva/kirja antaa mm. pelikaanimiehestä, Emilin äidistä tai kaupungista? Mitä samanlaista tai erilaista huomaatte? Mistä erot johtuvat? (keskustelkaa ohjaajan ja käsikirjoittajan roolista, elokuvan ja kirjan käyttämistä keinoista tai mahdollisuuksista kertoa tarinaa, lukijan mielikuvista, jne…)

2. Eläinten asema ihmisten yhteiskunnassa

a) Millaisia tunteita seuraava tekstikatkelma teissä herättää? Keskustelkaa tai kirjoittakaa ajatuksistanne.

”Mutta merikotkan häkki on kapea ja korkea. Sille on pantu sinne kelopuu, jonka ylimmäisellä oksalla se kököttää kuvankaltaisena, mustanpuhuvana monumenttina. Se onkin sukunsa kaikkein viimeisiä, häkin ulkopuolella ei enää elä montakaan sen kunniakkaan nimen kantajia. Eikä senkään elämää voi kutsua elämäksi, sillä mitä on merikotka ilman merta, mitä se tekee metrisillä siivillä kun tuuli ei enää koskaan saa tilaisuutta tarttua niihin.” (Leena Krohn: Ihmisen vaatteissa, s.139)

b) Pohtikaa millä eri tavoin eläimet liittyvät ihmisten elämään? Mitä hyötyä ihmisille on eläimistä? Mitä eläimet hyötyvät ihmisistä? Mitä hyötyä tai haittaa eläimille on niiden pitämisestä eläintarhassa?

c) Etsikää eläimistä kertovia uutisia. Millaisia asioita uutisoidaan? Millainen on eläinten asema uutisten kautta kerrottuna.

3. ”Pelikaanimiehen lento yli öisen kaupungin taivaan”

Materiaalit: vesivärit, siveltimiä, musta peiteväri tai mustaa piirustuspaperia ja sakset, valkoista piirustuspaperia tai akvarellipaperia.
Laveeratkaa piirustus- tai akvarellipaperille punaisen, oranssin ja keltaisen sävyillä kaunis taivaan iltarusko. Laveerauksen kuivuttua maalatkaa mustalla peitevärillä tai piirtäkää ja leikatkaa mustasta paperista tumma öisen kaupungin silhuetti paperin alalaidasta kohoten. Samalla tavoin kuvittakaa pelikaanimies öisen kaupungin ylle lentämään.