keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Parisuhde ja tunnetaidot

Elokuva käsittelee sekä nuorten, että aikuisten parisuhdetodellisuutta ja tunnetaitoja virkistävän todentuntuisesti. Elokuvan henkilöiden kommunikaatio on hapuilevaa ja he ovat itselleen ja muille tunteistaan vain osittain rehellisiä.

Kohtaus jossa Miku ja Elias istuvat laituribaarissa on hyvin tunnistettava. Miku käsittelee ihastustaan juomalla nopeasti alkoholia ja kannustamalla myös Eliasta juomaan. Kohtauksen kuvioon, kuten nuorten – ja varsinkin poikien – alkoholinkäyttöön kuuluu jonkinlaisen todellisuutta aikuisemman käyttäytymisen tavoitteleminen. Tässä onkin hyvä paikka pohtia nuorten alkoholiin suhtautumisen lisäksi sitä, millaisia malleja kulttuurimme (eli aikuiset) antaa alkoholiin ja ihmissuhteisiin liittyen. Sillä pohjimmiltaan alkoholin tuputtaminen ihastuksen kohteelle on osa raiskauskulttuuria. (Raiskauskulttuuri tarkoittaa yksinkertaisesti sellaisia kulttuurimme osia, jotka normalisoivat ja puolustelevat seksiin pakottamista tai painostamista tai siirtävät vastuuta uhrille. Se voi tarkoittaa esimerkiksi asenteita ja puhetapoja.)

Tehtäviä

1. Miten elokuva kuvaa nuorten tunne- ja parisuhdetaitoja? Kuvaus on aikuisten tekemää ja peilaa aikuisten käsitystä siitä millaisia nuorten tunne-elämä ja parisuhdetaidot ovat – tuntuuko kuvaus onnistuneelta?

2. Elokuvan loppu jättää Mikun ja Eliaksen tarinan avoimeksi. Käsikirjoittakaa elokuvalle lyhyt epilogi jossa kurkistetaan tarinan jatkoon. Epilogi voi joko seurata tarinaa niin kuin arvelisitte sen elokuvan perusteella menevän, tai sisältää jonkin käänteen jonka haluaisitte nähdä.

3. Miku toisintaa raiskauskulttuuria laituribaarikohtauksessa ilmeisen tietämättään ja tarkoittamattaan. Miksi se on väärin siitäkin huolimatta, että Elias tuntuu hahmottavan tilanteen paremmin, eikä näytä kokevan painostusta tai joudu minkäänlaiseen uhriasemaan?

Avuksi

Eräs raiskauskulttuuriin liittyvä elementti on ajatus alkoholin käyttämisestä ”vähentämään estoja”. Vaikka alkoholin rentouttava vaikutus ei ole kaikkialla yksiselitteisen paha asia, tässä yhteydessä estojen väheneminen viittaa samalla heikentyneeseen harkintakykyyn, jolloin myös suostumus muuttuu epäselväksi. Alkoholin tuputtaminen ihastuksen kohteelle voi olla suunnitelmallisen pahantaistoista, täysin viatonta tai usein jotain siltä väliltä, mutta joka tapauksessa se on aina vaarallista ja vahvistaa vaarallisia kulttuurisia malleja, joita pitäisi vahvistamisen sijaan purkaa.

Raiskauskulttuurista:

What is: Rape Culture -video (3:24 min.)

Syventävä artikkeli: Definition of Rape Culture With Examples

Väestöliitto: Lupa koskea – mikä on suostumus

Materiaalivinkki! Amnestyn Puhutaan suostumuksesta -oppimateriaalista löytyy tietoa ja toimintaideoita seksuaalioikeuksien toteutumisen ja suostumuskulttuurin vahvistamiseksi.