keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

4. Tarina lepakonpoikasesta

a. Mitä tarkoitetaan yöeläimillä? Elokuvan yöeläin on lepakko.

Monet pitävät lepakkoja pelottavina, koska ne liitetään saduissa usein noitiin tai pimeään yöhön. Lapanenkin säikähtää lepakonpoikasta, mutta päätyy auttamaan tätä löytämään vanhempansa.

b. Yön äänet ja värit

Millaista on pimeässä sisällä tai ulkona? Millaisia ääniä kuuluu illalla tai yöllä? Mitä eläimiä liikkuu öisin? Millaiselta näyttää maisema kuunvalossa?

Maalatkaa yömaalauksia. Pohtikaa yhdessä, mitkä värit sopivat mielestänne parhaiten illan ja yön maisemaan?

5.Tarkastellaan tarinan kulkua juonikaavion avulla

a. Elokuvan juonta voi käsitellä pienten lasten kanssa yksinkertaisen juonikaavan avulla. Seuraavat esimerkit ovat tarinasta, kun Lapanen tapaa pienen lepakon poikasen. Samalla tavoin voi tarkastella myös muita elokuvan sisältämiä pikku tarinoita.

 ALKU – KESKIKOHTA – LOPPU

ALKU: Kertoo elokuvan päähenkilöistä ja tapahtumapaikasta. Elokuvan alussa ilmenee jokin ongelma tai ristiriita liittyen tarinan päähenkilöön.

Esim. On ilta ja Pikku Kummitus säikähtää perinpohjin jotain linnan luona.Lapasta pelottaa. Mikä se on? Lepakot ovat pelottavia.

KESKIKOHTA: Tarina kulkee eteenpäin esitellen tapahtumia ja hahmoja, jotka rakentuvat alkutilanteen pohjalta.

Sehän on lepakonpoikanen. Sehän on surullinen. MIksi se on surullinen? Kuinka voisi pikkuista auttaa?

LOPPU: Tarinassa tapahtuu jokin yllättävä käänne, jonka jälkeen katsoja arvaa, kuinka tarina tulee päättymään. Lopussa on usein jotain tunteisiin vetoavaa, jotta katsoja voi myötäelää tarinan päätöksen.

Mitä nyt tapahtuu? Miksi nuo lepakot tulevat? Hei, nehän ovat pikkuisen vanhemmat. Katso kuinka lepakon poikanen on nyt onnellinen, kun löysi vanhempansa. Nähdään taas!

b. Tarinan juonta voi palautella mieleen myös kuvakirjojen  avulla;  Elokuva perustuu Inger ja Lasse Sandbergin tekemiin kuvakirjoihin ja niiden hahmoihin.

Kirjaa voidaan lukea yhdessä tai poimia sieltä yksittäisiä kuva-aukeamia ja pyytää lapsia kertomaan aukeamaan liittyvistä hahmoista, tapahtumista, tunnelmasta sekä siitä, miten ne liittyvät elokuvaan juoneen. Mitä tarkasteltavan kuvan hetkeä ennen on mahdollisesti tapahtunut, entä mitä tulee tapahtumaan kuvan jälkeen, seuraavassa kuvassa? (ennakointi).