keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ennen elokuvan katsomista

1. Ensimmäinen elokuvani

a. Keskustelkaa elokuvista. Mitä elokuvia olette nähneet? Onko niissä piirroshahmoja vai ovatko ne olleet näyteltyjä elokuvia? Mitkä ovat suosikkielokuvianne?

Pohtikaa myös, ovatko elokuvien tapahtumat totta vai tarua?

b. Erilaisten tunteiden kokeminen on keskeinen osa elokuvankatsomiskokemusta. Keskustelkaa, miltä elokuvissa voi tuntua. Mitkä asiat voivat naurattaa, itkettää tai jännittää, jopa pelottaa.

Pohtikaa yhdessä, millaiset asiat saavat teidät surulliseksi, vihaiseksi, kateelliseksi, onnelliseksi, iloiseksi, pirteäksi, tms.

Arvatkaa, miltä nyt tuntuu?– Leikkiä ilmeillä.

Opettaja kuiskaa lapselle jonkin tunnetilan, esim iloinen. Lapsi saa kokeilla iloista ilmettä peilin edessä ja lopuksi hän tulee esittämään ilmeen muille. Muut arvaavat ilmeen prusteella, millainen tunne sopii ilmeeseen. Kokeilkaa myös matkia esittäjän ilmettä.

c. ‘Arvaa, kuka koputtaa’-leikki. Yksi oppilas saa polvistua arvaajaksi, vaikkapa tyynyn päälle opettajan luo. Opettajan tehtävä on valvoa, ettei arvaaja vahingossa kurkistele arvausvuoronsa aikana. Opettaja näyttää sormellaan, kuka oppilaista tulee koputtamaan polvistuneen oppilaan selkään ja sanoo, että ‘Arvaa, kuka koputtaa?’

Polvistuneen tehtävä on tunnistaa koputtaja äänen perusteella. Leikkiä voi vaikeuttaa niin, että koputtaja muuntaa ääntään vihaiseksi, surulliseksi, riehakkaaksi jne.

2. Elokuvateatterissa

Käykää yhdessä ennakkoon läpi elokuvateatteriretkeä ja sitä, mitä elokuvissa tulee tapahtumaan.

Ensin käydään ostamassa elokuvalippu ja etsitään oikea teatterisali. Vahtimestari tarkistaa lipun ja ohjaa oikeaan katsomoon. Lippuun on merkitty penkkirivin ja oman istumapaikan numero.Jokaisella on oma istumapaikkansa, jotta on helpompi rauhoittua katsomaan elokuvaa.

Elokuvateatterissa on suuri valkokangas, johon elokuvia heijastetaan. Ennen varsinaisen elokuvan alkua valkokankaalle voidaan heijastaa lyhyitä mainoselokuvia, trailereita eli mainoksia tulevista elokuvista tai alkukuvana jokin lyhytelokuvan. Kun varsinainen elokuva alkaa, valot esityssalista ja katsomosta sammuvat, jotta elokuva näkyisi valkokankaalta mahdollisimman hyvin.

Elokuva päättyy lopputeksteihin, joissa kerrotaan, ketkä kaikki ja mitkä eri tahot ovat osallistuneet kyseisen elokuvan tekemiseen.

Kun pienten lasten kanssa käydään katsomassa elokuvia, on hyvä kiinnittää erityistä huomioita, elokuvan valintaan. Kannattaa aluksi pohtia, sopiiko elokuva omalle lapsiryhmälle. Pelkkä ikärajamerkintä ei kerro, onko elokuva aiheeltaan sopiva lapsille.

Elokuvateatteriinvoi olla etukäteen yhteydessä ja pyytää elokuvaesityksen ajaksi katsomoon hieman valoa tai äänen voimakkuutta pienille lapsille sopivaksi. Useissa elokuvateattereissa on myös tarjolla istuinkorokkeita pienille katsojille.