keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tanssielokuva nyt ja tanssielokuva Suomessa

Tanssielokuva on edelleen marginaalitaidetta. Sitä tehdään kuitenkin jokaisella asutulla mantereella intohimoisesti ja ammattimaisesti lyhyistä pitkiin elokuviin. Tanssi nonverbaalisena taidemuotona ylittää kaikki kielimuurit ja on oivallinen kulttuurin välittäjä kansainvälisesti. Tänä digitaalisen elokuvan aikakautena elokuvalaitteisto ja elokuvan jälkikäsittelyn helppous on antanut useammalle tanssin ja elokuvan tekijälle mahdollisuuden tanssielokuvien tekemiseen. Teknologisen kehityksen ansiosta elokuva 'matkustaa' helposti eri maanosiin ja sen esittäminen on hyvin kustannustehokas.

Tanssi on usein ollut edelläkävijän asemassa elokuvan teknisten mahdollisuuksien kehittämisessä. Tänä päivänä tehdään kiinnostavia tutkimusmatkoja niin animoinnin ja videopelien kuin 3D-tekniikkojen saralla.

Tämän hetken tanssielokuvien tekijöitä ovat mm. englantilaiset koreografi/ohjaaja Lloyd Newson DV8 Physical Theatresta ja ohjaaja David Hionton, australialaiset ohjaaja-koreografit Richard James Allen ja Karen Pearlman The Physical TV Companysta, amerikkalaiset ohjaajat Mitchell Rose ja elokuvantekijä Charles Atlas (Media Dance), Belgialaiset säveltäjä-ohjaajat Thierry de Mey sekä koreografi Anne Theresa De Keersmaker. Vahvoja tanssielokuvan tuotanto maita ovat Kanada, Englanti, Ranska, Belgia, Saksa, USA ja Intia.

Kansainvälisiä tanssiryhmiä:

Llyod Newson ja DV8 (UK)
Thierry De May,  Anne Theresa De Keersmaker ja Rosas (BE)
Rosas Danzas Rosas: ohjaus Thierry De May, koreografia Anne Theresa De Keersmaker
Pierre Coulibeauf (FR)
Mitchell Rose
Charles Atlasin haastattelu
Charles Atlasin Domaines
The Physical TV-company:  Richard James Allen ja Karen Pearlman

 

Suomalaisten tanssitaiteilijoitten sivuja:

 

Tanssielokuva Suomessa

Suomessa tanssielokuvien valmistus on vielä toistaiseksi muutamien alaan vihkiytyneiden koreografien ja ohjaajien käsissä. Vuonna 2008 ensimmäisen kerran järjestetty LOIKKA-tanssielokuvafestivaali on Suomen ainoa tanssielokuvaan erikoistunut festivaali. Pienenä erityisgenren tapahtumana alkanut LOIKKA on kasvanut useampipäiväiseksi festivaaliksi, joka tarjoaa tanssielokuvaa laajalle yleisöpohjalle vaativasta tanssielokuvan ammattilaisesta aina tanssielokuvan uusiin ystäviin. Festivaalille on kuratoitu ja tuotettu ohjelmaa ammattilaisille, tutkijoille, harrastajille, koululaisille, elokuvaentusiasteille ja kaupungissa liikkuvalle satunnaiselle festivaalivieraalle.

Paitsi Suomen ainoa tanssielokuvafestivaali, on LOIKKA myös kansainvälinen festivaali. Se on vahvistanut asemaansa laajalla tanssielokuvakentällä ja tekee tiivistä yhteistyötä useiden kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa korkeatasoisen festivaaliohjelman ylläpitämiseksi. LOIKKA tuo festivaalille myös kansainvälisiä taiteilijoita ja tanssielokuvan vaikuttajia LOIKKApro panelisteiksi ja luennoitsijoiksi.

LOIKKA tanssielokuvafestivaali