keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuva-arvostelu

1. Keskustelkaa elokuvasta Postia pappi Jaakobille. Millaisen vaikutuksen se teki teihin katsojana? Mitkä kohtaukset jäivät mieleen? Mitä oli vaikea ymmärtää? Mistä asioista tuli paha mieli? Millaisen vaikutuksen elokuvan kerronta, kuvaus, hahmot, musiikki, lavastus, ympäristö, puvustus, värit jne. tekivät? Mikä jäi elokuvassa mietityttämään? Mikä oli mielestäsi hienoin kohta elokuvassa?

2. Elokuva sai ensiesityksensä Göteborgin elokuvajuhlilla tammikuun 2009 lopussa ja legendaarinen Variety-lehti hehkutti elokuvaa: ”Ohjaajan taianomainen ote elokuvaan tuottaa jotain todella raikasta ja sydäntäriipaisevaa. Festivaalien ja tv-ostajien tulisi välittömästi vastata Postia pappi Jaakobille -elokuvan kutsuun”, kirjoittaa Varietyn toimittaja Alissa Simon, joka näki elokuvan Göteborgin elokuvafestivaaleilla. Simon kehuu molempia elokuvan pääosanesittäjiä Kaarina Hazardia ja Heikki Nousiaista aidoista ja todentuntuisista suorituksista. Myös palkittu kuvaaja Tuomo Hutri, leikkaaja Samu Heikkilä ja säveltäjä Dani Strömbäck saavat positiiviset kommentit työstään. Variety on yksi elokuvamaailman vaikutusvaltaisimmista julkaisuista ja on harvinaista että suomalainen elokuva yltää sinne arvosteluun. Tätä Varietyn hehkuttamaa elokuvaa on luonnehdittu myös termein "helmi" ja "eurooppalainen laatuelokuva". (http://www.nordiskfilm.fi/valkokangas/minisite.php?id=2036)

Variety-lehden artikkelin elokuvasta voi lukea osoitteessa: http://www.variety.com/review/VE1117939765/

3. Tutustukaa myös elokuvan muuhun kritiikkiin ja keskustelkaa siitä. Montako tähteä elokuva Postia pappi Jaakobille saisi sinulta? Miten elokuva-arvostelu kirjoitetaan – mikä siinä on olennaista? Millaisen elokuva-arvostelun sinä kirjoittaisit tästä elokuvasta? Mistä sinä luet elokuva-arvosteluja? Millä perusteella sinä valitset elokuvan jota katsot?

Lavastus ja ajankuva

Lavastus on elokuvan visuaalisen ilmeen tekemistä. Lavastuksen tarkoituksena on rakentaa elokuvan tapahtumaympäristö sisältöä ja kuvattavaa aikakautta vastaavaksi. Lisätietoja lavastuksesta: http://elokuvantaju.uiah.fi/oppimateriaali/lavastus/lavastus.jsp

Elokuvassa kuvataan tiettyä suomalaista aikakautta. Mitä vuosikymmentä elokuvassa eletään? Missä kaikissa asioissa kuvattava aikakausi tulee ottaa huomioon? (lavastus, puvustus, raha, tekniikka, lehdet, autot…) Mitkä asiat sinun mielestäsi kuvaavat parhaiten tiettyä aikakautta? Miten toteuttaisit elokuvan 1980-, 1990- tai 2000-luvun Suomesta?

Näytteleminen ja sokeus

1. Heikki Nousiainen näyttelee elokuvassa sokean pappi Jaakobin roolin. Ollakseen uskottava roolissaan näyttelijän tulee tietää kuinka sokea toimii. Millaisissa asioissa papin sokeus näkyi elokuvassa? Miten uskotte näyttelijän luoneen uskottavan sokean roolin?

2. Millaisissa tilanteissa sokea tarvitsee toisen ihmisen apua? Kokeilkaa esimerkiksi liikkumista tai ruokailua pareittain niin että toinen on sokea ja toinen neuvoo vieressä.