Oma tahto ja säännöt

Elokuvan päähenkilö Prinsessa Pikkiriikillä on vahvat omat näkemyksensä ja mielipiteensä, eikä häntä aina huvittaisi tehdä sääntöjen mukaan. Elokuvassa Pikkiriikki toteaakin, että: ”Ei kaikkia aikuisten sääntöjä voi noudattaa, se on vaan mahdotonta”.
Mitkä säännöt ovat teidän mielestänne kaikkein tärkeimpiä? Mikä sääntö on joskus tuntunut tylsästä, miksi? Miksi tylsiäkin sääntöjä tarvitaan? Kuka päättää säännöt? Miksi?
Jutelkaa ja listatkaa seuraavia asioita.
- Mitä asioita saan itse päättää?
- Mistä lapset voivat päättää?
- Millaisista asioista kodin tai päiväkodin/eskarin aikuiset päättävät?
- Mistä voidaan päättää yhdessä?
Voitte askarrella tai piirtää yhdessä liikennevalot, joihin merkataan millaisista asioista lapset tai vain aikuiset päättävät ja mitä voidaan päättää yhdessä. Muistakaa myös perustelut.
Yhteisiä päätöksiä
Millaisia keinoja tiedätte yhteisten päätösten tekemiseen? Kokeilkaa erilaisia keinoja saada selville ryhmän mielipide tekemällä erilaisia yksinkertaisia äänestyksiä arkisista asioista.
Voitte äänestää esimerkiksi siitä millainen on paras sää, mikä on mukavin vuodenaika, onko metsä vai viidakko jännittävämpi paikka, onko kuuma vai kylmä suihku parempi, kenen mielestä hernekeitto on hyvää jne.
Voitte kokeilla esimerkiksi janaäänestystä (liikutaan tilassa kahden eri vaihtoehdon tai mielipiteen välillä), ilmansuuntaäänestystä (käännytään vaihtoehtojen mukaan eri suuntiin), helmipurkkiäänestystä, peukkuäänestystä tai paperilapuilla äänestystä. Keksiä lisää omia äänestystapoja, joita voitte kokeilla. Samalla voi harjoitella oman mielipiteen perustelua.
Oman tahdon sadutus
Nyt saa päättää ihan itse! Tehkää sadutukset yksin, parin tai ryhmän kanssa. Sadutuksen aiheena voi olla esimerkiksi ”Maailmankaikkeuden paras päivä”, ”Jos lapset saisivat päättää” tai ”Päiväni kuninkaana/kuningattarena/presidenttinä”. Mitä kaikkea tapahtuisikaan, jos saisit(te) päättää aivan kaikesta ihan itse? Sadutuksille voi piirtää myös omia kuvituksia.