keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Prinsessa Pikkiriikki (2024). Kuva: Kristiina Salmén. Helsinki-Filmi.

Millaisia asioita on kiva tehdä yhdessä? Millaisia yksin?

Elokuvassa on kohtaus, jossa Pikkiriikki keinuu ylhäisessä yksinäisyydessään suuren mäen laella ja laulaa viihtyvänsä vallan hyvin yksin. Hänellä on juuri ollut kinaa Prinsessa Pöjöläisen kanssa. Pikkiriikki on myös aika kaukana kotoa.

Mitä Pikkiriikki mielestänne ajatteli keinuessaan? Vaikuttiko hän siltä, että viihtyy yksinään? Millaisia tunteita yksinolo voi tuottaa? Millaisia asioita teidän ikäisenne voivat tehdä yksin? Millaisia tilanteita vielä harjoitellaan yhdessä aikuisen kanssa?

Miltä yksinäisyys tuntuu?

Valitkaa oppimistilasta tai ulkoa esine tai asia, joka kuvastaa mielestänne sitä miltä yksin oleminen tuntuu. Tuntuuko se jännittävältä kuin superpallo? Painavalta kuin kivi? Tyhjältä kuin paperipussi? Luovalta kuin vesivärit? Rauhalliselta kuin torkkupeitto?

Laittakaa kaikki esineet tai asiat yhteen kasaan niin ne eivät ole enää yksin. Jutelkaa yhdessä seuraavista kysymyksistä:

  • Millaisissa tilanteissa yksin oleminen tuntuu mukavalta? Missä tilanteissa ei?
  • Onko aina helppo huomata, jos joku on yksinäinen? Miten sen voi tietää?

Poimikaa lopuksi kasasta yksitellen esine, tavara tai asia, tällä kertaa eri kuin se, minkä itse toit kasaan. Jokaisen esineen kohdalla keksitään yhdessä ryhmän kanssa keino, joka helpottaa yksinäistä oloa. Voitte myös pohtia asioita, joita ottaa huomioon, jotta omassa ryhmässä kukaan ei olisi yksinäinen.

Palauttakaa lopuksi esineet, tavarat tai asiat paikoilleen. Jos et tiedä mistä esine on peräisin, voit kysyä esineen poimijan apua.

Joskus yksinäisestä olosta voi olla vaikea kertoa muille. Voitte keksiä ryhmällenne yhteisen salasanan tai merkin, jolla voi osoittaa tuntevansa olonsa yksinäiseksi ja jonka voi kuiskata tai näyttää ryhmän aikuiselle. Aikuisen tehtävä on auttaa pääsemään mukaan leikkeihin ja toisten seuraan.

Yhdessä ollaan enemmän -yhteisteos

Tehkää omasta ryhmästänne maalamalla, piirtämällä tai askartelemalla yhteinen taideteos, jossa on oma uniikki elementti jokaiselta ryhmän jäseneltä. Teokseen voi koota esimerkiksi kaikkien omat, paperista leikatut käden muodot, maalatut omakuvat tai terälehdet auringonkukkaan. Yksi vaihtoehto on askarrella kaikki ryhmänne jäsenet matkustajiksi pahvista leikattuun bussiin tai jokainen omaksi lempikarkikseen yhteiseen karkkikauppaan, jollaiset nähtiin Pikkiriikki-elokuvassakin.