keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Porautumista dokumentin rakenteeseen ja kerrontaan

1. Tehkää elokuvan rakenteesta kaavio esimerkiksi luokan seinälle isolle paperille. Voitte ensiksi jakaantua pienempiin ryhmiin. Miettikää ensin dokumenttikaavion muoto: tuleeko rakenne kuviostanne suora jana vai ehkä spiraali. Miten henkilöhaastattelut, ”puhuvat päät”, konserttikuvaukset ja arkistomateriaali sijoittuvat kuvioonne? Miten haastattelut ja muu materiaali on koostettu yhdeksi elokuvaksi?

Elokuva alkaa ”punkin hautajaisista” kun Suomipunkin legenda Pete Malmi saatetaan haudan lepoon loppuvuodesta 2007. Malmin bänditoveri Andy McCoy toteaa tapahtuman merkitsevän punkin lopullista kuolemaa. Alkujakson jälkeen elokuva keskittyy todistamaan että se onkin herännyt eloon eikä oikeastaan koskaan ole kuollutkaan. Elokuva rakentuu kahden sukupolven tarinan rinnakkaiskuljetukselle: toisaalta dokumentoidaan uuden punksukupolven elinvoimasta anarkiaa ja toisaalta punk-veteraanien muisteloita. Siltaa sukupolvien välille rakennetaan myös rinnastamalla nykypäivän punkin kummisedät nuoruuden kuviinsa. Esimerkiksi Pelle Miljoonan tuoreen haastattelun lomaan leikataan arkistomateriaalia legendan nuoruudesta. Musiikkidokumentille ominaisesti myös musiikilla on suuri rooli rakenteen määrittäjänä ja kerronnan rytmittäjänä. Tietynlainen draamankaari kehittyy Akupunktio-bändin ympärille, jonka kehitystä seurataan treeneistä, keikalle ja studioon. Dokumenttia rytmittävät myös teemat, joiden kautta tarina etenee, muusikoita seurataan treenikämpältä, lavalle, studioon, bändikilpailuihin ja keikkaelämään. Yhtenä teemana esiin nousee punkin yhteiskunnallisuus talon- ja kadunvaltauksineen.

2. a) Millaisia näkökulmia elokuvassa on? Miettikää miten näkökulman valinta dokumentissa vaikuttaa aiheen käsittelyyn.

b) Onko elokuvassa päähenkilöitä? Keitä he ovat ja millä perusteella juuri heitä voisi pitää päähenkilöinä?

Selkeimmin esiin nousevat kahden sukupolven edustajina punkveteraani Pelle Miljoona sekä nuori ja energinen uuden polven punkkari Seve.

c) Hahmotelkaa elokuvan ”roolikartta”, millaisia henkilöitä elokuvassa esiintyy, millaiset ovat heidän väliset suhteensa ja roolinsa kokonaisuudessa?

3. a) Elokuvan ohjaajan Jouko Aaltosen edellinenkin dokumentti, Kenen joukoissa seisot, pyöri musiikin ympärillä. Miksi musiikki on hedelmällinen dokumentin aihe?

Aaltonen on itse todennut musiikin olevan kiitollinen dokumentin aihe sillä se on elämyksellistä kuten elokuvakin. Elokuvan keinoin voidaan myös välittää jotain olennaista tietyn musiikkityylin luonteesta. Nopeat leikkaukset välittävät punkin energiaa ja kuvien karheus rosoista romantiikkaa.

b) Jouko Aaltonen on sanonut elokuvan olevan tarkoitettu nimenomaan elokuvateatterilevitykseen, miten tämä näkyy lopputuloksessa? Pohtikaa millainen elokuvaelämys olisi televisioruudulta nähtynä. Mikä on tekijän rooli dokumenttielokuvassa?

Dokumenttielokuvan alkuvaiheita leimasi pyrkimys todellisuuden mahdollisimman objektiiviseen tallentamiseen. Nykyajan dokumentaristi esittää oman
näkemyksensä todellisuudesta eikä pyri esittämään ehdotonta totuutta. Jouko Aaltonen on kuvannut dokumenttielokuvaa taiteeksi, joka on sidoksissa todelliseen sosiaalishistorialliseen maailmaan.