keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Valitkaa itsellenne jokin nuorisoalakulttuurin rooli. Voitte myös edustaa pienissä ryhmissä jotain alakulttuuria. Valitkaa mieluiten itsellenne vieraampi alakulttuuri. Tutustukaa rooliinne ja ottakaa selvää millainen musiikki, pukeutuminen, ajatusmaailma jne. siihen liittyy. Esitelkää oma alakulttuurinne muille esiintymällä roolissanne. Voitte käyttää rekvisiittana pukeutumista ja musiikkia. Keskustelkaa yhdessä vielä rooleistanne ja miten punk niihin suhteutuu. Onko nykyään erotettavissa yhtä selviä alakulttuureja? Mikä nykyään määrittää nuorison rooleja?

Punksanasto Selittäkää seuraavat punk-kulttuuriin liittyvät sanat ensin omin sanoin ja etsikää sitten lisätietoja.
   
Anarkismi Punkkulttuurin yleisideologia. Monimerkityksellisellä käsitteellä tarkoitetaan usein kaaosta, vapautta ja taistelua yhteiskunnan byrokratiaa vastaan. Anarkismi on joissakin yhteyksissä saanut suomenkielisen muodon hallituksettomuus.
Keesi Punkkareille tyypillinen hiustyyli, irokeesi, jossa muutoin kaljuksi ajeltuun päähän on keskelle jätetty hiuksia, jotka nostetaan pystyyn hiuslakalla tai sokerivedellä.
DIY Punkkia määrittelevä tee-se-itse-filosofia (do it yourself eli diy), joka koskee kaikkea musiikista vaatteisiin. ”Punkin on pitänyt hengissä se perusfilosofia, että tehdään itse, otetaan elämä omiin käsiin. Sen pystyy sukupolvi toisensa jälkeen löytämään”, luonnehtii dokumentin ohjaaja Jouko Aaltonen. (http://plaza.fi/kaista/elokuvat/haastattelut/punk-haastattelussa-ohjaaja-jouko-aaltonen)
Straight edge, streittari Streittarit ovat straight edge -nimisen punkkulttuurin muodon kannattajia. Streittarit kieltäytyvät muun muassa tupakasta ja päihteistä. Monesti streittarit ovat myös vegaaneja.

 

Punk tyylinä

1. Punk on musiikkigenren lisäksi pukeutumistyyli ja elämäntapa. Millä tavalla? Nostakaa esimerkkejä elokuvasta, millaisen kuvan dokumentti antaa punk-tyylistä? Vastaako se omaa mielikuvaanne?

Punk-pukeutumisessa heijastui musiikin vanhasta eroon pyrkivä kapinahenki, se näkyi hippikulttuurin leveiden lahkeiden ja pitkien hiusten vieroksuntana. Punk oli kokonaisvaltainen tyyli ja voimakkaasti kantaaottava myös visuaalisesti.

2. Elokuvassa kuullaan seuraavia lentäviä lauseita. Mihin lausahdukset liittyvät ja mitä ne tuovat teille mieleen? Mitä ne kertovat punkista ja nuorisokulttuurista. Osaatteko yhdistää ne oikeaan henkilöön?

  • ”Soitetaan kovaa ja silleen”
  • ”Rock oli kanava”
  • ”Kyllä voi kun soittaa vaan”
  • ”Mäkin haluun möykätä”
  • ”Pitää tehdä sitä mikä tuntuu oikealta”
  • ”Musiikki on itseisarvo”

Tehkää luokkaan ”iskulauseseinä”, johon voitte koota omia ”sloganeja”, mietelauseita ja elämänviisauksia.