keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvakerronta perustuu kuvan voimaan. Jo elokuvan käsikirjoitusvaiheessa on jokaisen kuvan välitettävä paitsi tunnelmaa, myös roolihahmojen ajatuksia ja mielenmaisemaa. Käsikirjoittaja ei esimerkiksi kirjoita roolihahmon tuntevan itseään vihaiseksi vaan panee hänet vaikkapa puristamaan kätensä nyrkkiin.

Visuaaliset symbolit kantavat aina elokuvan ideaa. Jane Campionin elokuvassa Piano pianon koskettimet kertovat päähenkilön sisäisestä kaipuusta, naiseudesta ja menetetystä elämänvoimasta. Vaikka symbolit voidaan kokea monella eri tavoin, koskettavat ne aina jollakin tavalla sisintämme. Niiden avulla voimme myös samaistua roolihahmojen tunteisiin. Roolihahmon uskoessa tulevaisuuteen näemme usein kirkkaita värejä tai nousevan auringon. Roolihahmon ollessa masentunut ovat värit usein synkkiä ja sinertäviä. Aavat maisemat viestivät taas ihmisen yksinäisyydestä ja eristyneisyydestä. 

Luonnonvoimia on käytetty symboleina jo antiikin ajoista lähtien. Jo silloin myrsyt kertoivat sankareiden pienuudesta jumalien voimien edessä. Elokuvassa Puu isästä tulee luonnonvoima. Ensin suojeleva –  mutta lopulta vihamielinen vieraan miehen tunkeutuessa taloon. Puu muuttuu talolle vaaralliseksi. Sen juuret valtaavat talon viemärit ja lehvistöt kiipeilevät pitkin ulkoseiniä. Sammakot hyppivät vessanpöntöstä ja mustaa vettä tulvii lavuaarista. Luonto villiintyy ja maa rakoilee. Metsäpalot riehuvat eikä hirmumyrskyltä välty lopulta kukaan.

Elokuva on täynnä visuaalisia symboleja, joista tärkein on tietenkin viikunapuu – surun avainkuva. Koska puu on ollut olemassa jo ennen talon asukkaita, se voi kertoa myös elämän jatkuvuudesta, sekä siitä milloin on aika siirtyä elämässä eteenpäin.

POHDINTAA JA TEHTÄVÄ

– Keskustelkaa ryhmissä elokuvassa esiintyvistä symboleista. Mitä ne viestittävät roolihahmoista ja heidän välisistä suhteistaan? Pohtikaa mm. puuta –  miksi se on aluksi turvallinen, mutta lopulta vaarallinen? Miettikää myös taloa, maisemia ja luonnonvoimia. Millä tavoin lavastus ja valaistus tukevat elokuvan teemoja?

– Elokuvassa Puu välitetään tunteita säästeliäästi sekä dialogissa että roolihahmojen kasvoilla. Symbolit kertovat niistä sitäkin enemmän. Mitä mieltä olette elokuvan tyylistä ja kerronnasta?

– Pohtikaa näkemiänne visuaalisia symboleja mahdollisimman erityyppisissä elokuvissa. Millaisia symboleja käytetään esimerkiksi rikostarinoissa ja romanttisissa komedioissa? Millaiset symbolit ovat jääneet mieleenne?

– Millaiset symbolit ovat taas kliseitä ja aikansa eläneitä?

 

Kirjoitustehtävä: Muistelkaa jotakin viime kesäistä hetkeä, joka syöpyi mieleenne. Kirjoittakaa valitsemanne hetket kohtauksiksi. Sen sijaan että kuvailisitte tapahtumaan liittyviä tunnelmia tai tuntemuksia, luokaa niistä kuvia. Lukekaa pienryhmissä tekstejänne ja vertailkaa kokemuksianne.

Täältä löytyy ohjeistusta kohtauksen kirjoittamiseen!