keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Voiko elämää kontrolloida?

Simonen koulukaverin ihmetellessä tämän iloisuutta isänsä kuoleman jälkeisenä aikana, sanoo Simone topakasti: ”Sitä voi olla onnellinen tai surullinen. Minä olen onnellinen”.

Elokuva pohtii ihmisen onnellisuutta. Tahtoa sen saavuttamiseen voi harjoitella, mutta silti ihminen on aina osa luontoa. Vaikka elämää kuinka pyrkisi kontrolloimaan, on elämä lopultakin melko haurasta. Uhan tunnelma onkin elokuvassa läsnä jo sen ensimmäisestä kohtauksesta lähtien. Siinä aviopari hellii toisiaan kiikkerässä riippukeinussa tulevaisuuttaan suunnitellen. Heidän onnensa on kuitenkin yhtä häilyvää kuin naapurirouvan rautahansikkailla hallitsema elinpiiri. Tragedia vie lopulta häneltäkin kaiken.

Elokuvan ydinsanoma on se, että ihmisen tulisi pyrkiä iloitsemaan siitä, mitä hänellä on – elämässä tärkeintä ovat ihmissuhteet ja rakkaus. Elokuvan viimeisessä kohtauksessa perhe jättää tuhoutuneen kotitalon. Omaisuudesta ei ole säilynyt muuta kuin pari laatikkoa,  mutta perhe istuu turvassa autossa. Dawn katselee ratin takaa lapsiaan ja hymyilee. Tulevaisuus on täysin hämärän peitossa. Heillä on toisensa.

POHDINTAA JA TEHTÄVIÄ

– Pohtikaa käsitettä ”onnellisuus”. Millaisista asioista onni koostuu? Millainen ihminen on teistä onnellinen? Voiko omaa onnellisuuttaan vahvistaa? Jos voi, tehkää lista mahdollisista keinoista.

– Mitä onnellisuus juuri sinulle merkitsee? Mikä tekee sinut onnelliseksi?

 

Kirjoitustehtävä 1: Tee lista asioista tai tapahtumista, jotka ovat antaneet sinulle onnen tunteen kuluneiden päivien aikana. Vertailkaa listojanne ja jakakaa tuntemuksianne. Onko niissä joitakin yhdistäviä tekijöitä?

Kirjoitustehtävä 2: Pidä päiväkirjaa, johon ennen nukahtamistasi merkitset muutaman positiiviseksi kokemasi asian tai tapahtuman päivän aikana. Voit kirjoittaa myös hetkistä, jolloin koit onnistuneesi jossakin. Miten kirjoittaminen vaikuttaa sinuun?

 

–  Mikä tekee sinut onnettomaksi? Mitä teet silloin itseäsi auttaaksesi, kenen puoleen käännyt? Miten autat taas onnetonta ystävääsi?

– Pohtikaa myös mikä tekee nykyihmisen onnettomaksi? Mikä vaikutus on yhteiskunnan, perheen ja ystävien odotuksilla ja vaatimuksilla?