Elokuvan puvustus
Mitä puvustaja tekee?
Räkä ja Roiskis -elokuvan puvustajana toimii pukusuunnittelija Anna Vilppunen. Hän sai Jussi-palkinnon työstään Jadesoturi-elokuvassa, josta hän teki myös lopputyönsä Taideteollisessa korkeakoulussa.
Puvustus vaikuttaa osaltaan elokuvan tunnelmaan ja kuljettaa elokuvan tarinaa. Sen avulla kerrotaan elokuvan roolihahmoista erilaisia asioita ja tuetaan elokuvan näyttelijöitä roolihahmojensa esittämisessä. Pukusuunnittelija vastaa puvustuksen suunnittelusta ja puvustaja toteuttaa puvustuksen. Kuvausten aikana puvustajan tehtävänä on huolehtia puvustosta ja sen kunnosta.
Pukusuunnittelija Anna Vilppunen kertoo haastattelussa saavansa ideoita suunnittelutyöhönsä tarkkailemalla ihmisiä ja innostuvansa heidän erilaisista tyyleistään. Hän kertoo välillä kuljeskelevansa pitkin kaupungin katuja omissa maailmoissaan tuntitolkulla ja kirjoittavansa muistiinpanoja. Hän keksii ideoita työhönsä myös mm. elokuvista, kirjoista muotilehdistä, historiasta sekä somesta.
Vilppusen mukaan elokuvien pukusuunnittelu perustuu käsikirjoitukseen. Suunnittelun ytimessä on se, mitä elokuvalla halutaan sanoa ja millä tavalla. Pukusuunnittelijalla on oltava kaikki langat käsissään. Hän on puvustajien tukena ja kertoo myös näkemyksensä ompelijoille.
Elokuvan lopullinen visuaalinen maailma muodostuu yhteistyössä koko elokuvan työryhmän, kuten esimerkiksi käsikirjoittajan, kuvaajan, lavastajan ja ohjaajan kanssa. He yhdistelevät näkemyksiään ja ideoitaan; tekevät töitä yhteisen päämäärän eteen.
Anna Vilppunen on ollut puvustajana mm. seuraavissa elokuvissa: Munavala, Jadesoturi, Napapiirin sankarit, Puhdistus, Kätilö ja Tom of Finland. Lisäksi hän on suunnitellut puvustuksia mm. mainoksiin ja musiikkivideoihin.
Lähde:
Nelli Leppänen: Pukusuunnittelija, joka loihtii valkokankaalle uniikkeja maailmoja. Kopiosto 15.9.2022.
- Tarkastelkaa alla olevaa kuvaa, jossa esiintyvät Räkä ja Roiskis. Verratkaa heidän asujaan. Kuvailkaa, millaisen vaikutelman heistä saa vaatteiden perusteella.
2. Roolileikki
Miten erilaiset vaatteet ja asusteet, värit tai kampaukset ym. muuttavat henkilöä?
- Tuokaa esimerkiksi kotoa tehtävään sopivia roolivaatteita.
- Kokeilkaa erilaisia vaatteita ja asusteita, kuten hattuja, aurinkolaseja, huiveja, viiksiä, partoja, peruukkeja ja kenkiä. Ottakaa kuvia toisistanne rooliasusteissa. Keksikää ja kirjoittakaa kuvien perusteella lyhyitä henkilökuvauksia.
3. Suunnitellaan roolihahmo
Suunnitelkaa pienissä ryhmissä oma roolihahmo.
- Miettikää roolihahmoa suunnitellessanne esimerkiksi seuraavia asioita: luonne, ikä, ammatti, asuinpaikka, perhe, harrastukset, ääni, liikkumistapa. Kannattaa liioitella ja keksiä hauskoja, outoja, jännittäviä henkilöitä ja asioita.
- Kirjoittakaa muistiin ryhmänne yhteinen suunnitelma. Valitkaa henkilöt, jotka puette valitsemiinne vaatteisiin. Miettikää myös, miten roolihahmo esittäytyy. Mitä hän kertoo itsestään?
- Esitykset voi myös kuvata ja videoida.