keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

a. Risto Räppääjä ja polkupyörävaras- eloku­vaa on luonnehdittu lajityypiltään musikaa­liksi, komediaksi ja road movieksi. Mitä kysei­sille lajityypeille ominaisia piirteitä huomaatte elokuvassa? Poimikaa esimerkkejä.

Musikaalille on ominaista laulu- ja tanssikohta­ukset juonen kerronnan lomassa. Laulukohtauk­silla mahdollisuus puhutella katsojaa suoralla katsekontaktilla, toisaalta musiikilla voidaan vai­kuttaa suoraan katsojan tunteisiin.

Esim. ”Kaikki kuntopiiriin vaan”-laulu  on usean esiintyjän muodostama laulu-ja tanssikohtaus sairaalan pihalla. Tai Riston mietiskelevä yksinlaulu luopumisen vaikeudesta.

Komedian tavoite on saada katsoja tuntemaan huvittuneisuutta, iloa ja kenties nauramaan. Risto Räppääjä elokuvan koomisia elementtejä ovat mm.slapstick huumori, sarjakuvamaiset äänite­hosteet, kuvan ja äänen nopeutukset, erilaiset väärinkäsitykset.

Millaisia humoristisia kohtauksia muistatte elokuvasta? Esim.sauvakävelyä harrastavat aasialaiset bisneshenkiset pukumiehet. Junan in­tialaisnaiset, kuin suoraan Bollywood-elokuvasta tai ZZ Top-partaiset ambulanssikuskit.

Elokuvassa oli käytetty myös hassuja äänitehos­teita sekä viittauksia tuttuihin sävelmiin, kutenPakastaja-Elvin kännykän soittoäänenä on Paljon on kärsitty vilua ja nälkää. Paikalle saapuu am­bulanssi ja sen taustamusiikki mukailee tv-sarja Teho-osaston teemaa.

Slapstick-huumorilla tarkoitetaan yliammuttui­hin fyysisiin törmäilyihin ja sattumuksiin perustu­vaa komiikkaa. Tyypillinen esimerkki tästä on kermakakun litistäminen jonkun kasvoihin. esim. vanhoissa mykkäfilmikomedioissa ja nykyään varsinkin piirretyissä elokuvissa.

Piirreryissä ruumiillista kipua ei oikeastaan näytetä, vaan niissä voidaan jotakuta kaavamaisen typerää sivuhahmoa lyödä vaikkapa nyrkillä kasvoihin, mutta hetken päästä hahmo nousee typertynyt ilme naamallaan ylös. Joskus humoristisuutta tavoitellaan saman asian toistolla; tällöin vaikkapa alasin putoaa juuri nyrkistä saaneen hahmon päähän.

Sanan slapstick sanotaan juontuvan näyttelijöiden aikoinaan käyttämästä, kahdesta puuriman pala­sesta tehdystä apuvälineestä, jolla saatiin aikaan lyöntiä kuvaava ääni. Lähde: Wikipedia

Road movie ('tie-elokuva') on elokuvan tyylilaji, jossa tietä pitkin taitettu matka on juonen kannalta merkittävä. Elokuvan tapahtumapaikka vaihtuu matkan edetessä, ja juoni on selkeästi jaettu episodeihin matkan etappien muodossa. Esim. Little Miss Sunshine (USA 2006) Thelma & Louise (USA 1991). Lähde: Wikipedia, http://www.elokuvaopas.com/sanasto/

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras-elokuvassakin ollaan matkalla erilaisilla kulkuvälineillä kohti loppuhuipennusta.

b. Mikä on mielestänne elokuvan hauskin kohtaus?

  • Keitä siinä esiintyy, mitä siinä tapahtuu?
  • Mistä kohtauksen hauskuus mielestänne syntyy?

Entä elokuvan paras musiikkikohtaus?

  • Mistä laulun sanat kertovat?
  • Millaisia tunteita ja ajatuksia musiikkikohtaus herättää?

Mikä on mielestänne elokuvan jännittävin kohtaus?

  • Missä se tapahtuu?
  • Mitä siinä tapahtuu?
  • Mistä kohtauksen jännitys mielestänne syntyy?

c. Valitkaa elokuvasta jokin hauska, jännit­tävä tai koskettava kohtaus ja hahmotelkaa siitä kolmen ruudun kuvasarja. Voitte käyttää tehtävään liitteen 3 piirrospohjaa. Kirjoittakaa kuvien lisäksi tapahtumien kulusta ruutu ruudulta.