keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Ohjaajan ajatuksia elokuvasta ja lapsinäyttelijöistä

 

a. Elokuvan ohjaaja, Mari Rantasila haluaa tukea lasten oikeutta olla lapsi. Häntä ärsyttää, että val­litseva viihdekulttuuri opettaa lapset jo alakou­luikäisinä meikkaamaan, seurustelemaan ja mat­kimaan muita teinien tapoja. Rantasila painottaa, että lapsen pitää saada olla lapsi ja lapsuutta pitää arvostaa.

  • Keskustelkaa, millainen on mielestänne hyvä lasten tai koko perheen elokuva. Haastatel­kaa kotona vanhempianne ja kysykää heiltä, millaisia asioita he arvostavat hyvässä lasten elokuvassa tai -musiikissa.

Rantasila jatkaa: Pahimmassa tapauksessa edes kymmenvuotiaat tytöt ja pojat eivät osaa olla kavereita keskenään, sillä he luulevat, että siinä iässä täytyy jo seukata. Minulle on tärkeää kertoa pojan ja tytön välisestä ystävyydestä.

Lähde: Elokuvan lehdistömateriaali, Iltalehti 12.02.2010, www.film-o-holic.com/haastattelut/mari-rantasila

  • Pohtikaa yhdessä, miten Riston ja Nellin ka­veruus on muuttunut ensimmäisen ja toisen elokuvan aikana. Mitkä asiat yhdistävät kave­ruksia entä mitkä asiat aiheuttavat erimielisyyksiä?

b. Näyttelijöiden valinta

Yhtenä kriteerinä pääroolien esittäjien valinnalle oli, että lasten pitää olla luonnollisesti yhdessä. Lauramaija ja Severi alkoivat kaveerata keskenään jo koekuvausvaiheessa, kertoo Rantasila.

Hyvän lapsinäyttelijän pitää olla reipas, kuunnella ohjaajan antamia ohjeita, olla kärsivällinen ja pystyä koko ajan keskittymään kohtauksen näyt­telemiseen sekä vastanäyttelijäänsä eikä muihin ympärillä tapahtuviin asioihin. Repliikit pitää opetella kunnolla ulkoa ennen kohtauksia. Kuvaustauolla saa sitten lepuuttaa aivojaan, leikkiä ja hassutella.

Alle 14-vuotiaalle näyttelijälle pitää anoa erikseen tyovoimapiiristä työlupa, eikä lapsen työpäivän pituus saa ylittää seitsemää tuntia.

Lähde: Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjän elokuvakirja. Tammi 2008.

  • Keskustelkaa, millaisia teidän mielestänne ovat hyvät näyttelijät?

c. Haastattelussa Rantasila kertoo myös, että tekisi mielellään kolmannenkin elokuvan Risto Räppääjästä.

  • Keksikää seuraavalle Räppääjä-elokuvalle hyvä aihe. Kirjoittakaa tarinoita ja kohtauksia mahdollisesti tulevaan elokuvaan.