keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Mitä tarkoittaa arkeologia?

"Arkeologia tutkii menneisyyttä ihmisyhteisöjen jättämien aineellisten muistojen avulla. Tieteenala on usein rinnastettu esihistoriallisen ajan tutkimukseen, mutta arkeologian menetelmin voidaan tarkastella myös nuorempia aikakausia. Historiallisellakin ajalla on muodostunut arkeologista lähdeaineistoa. Itse asiassa jokainen päivä tuottaa sitä lisää. Siksi arkeologialla on tärkeä rooli tutkittaessa etenkin niitä historiallisen ajan ilmiöitä, joista kirjalliset lähteet vaikenevat."
Lähde: Turun yliopiston arkeologian oppiaine.

Suomessa löydetään vielä nykyäänkin vanhoja hautapaikkoja, joissa on säilynyt muinaista esineistöä. Nykymenetelmillä voidaan määritellä hyvinkin tarkasti, miltä aikakaudelta esineistö on peräisin. Seuraavassa tekstissä kerrotaan melko tuoreesta löydöstä vuodelta 2013:

Historiaharrastat olivat tutkimassa metallinilmaisimien kanssa Janakkalan Hyvikkälässä peltoa, josta oli aiempia viitteitä siitä, että paikalla on ollut esihistoriallinen asutus. Muutamien pikkulöytöjen jälkeen ilmaisimeen osui keihäänkärki, samasta löytökohdasta kirveenterä ja kohta maata kaivettaessa myös katkelma miekkaa. Löytö osoittautui kaivauksissa harvinaiseksi ja arvokkaaksi. Maasta paljastui ristiretkiaikainen, noin 1100-luvun ruumishautaus. Luuranko oli säilynyt poikkeuksellisen hyväkuntoisena, mikä mahdollistaa sen, että uusilla tutkimusmenetelmillä siitä saadaan tietoa, jollaista ei aiemmista varhaisista ruumishaudoista ole saatu. Ja huippuna hautaus oli harvinainen kahden miekan hautaus, eli vainajan matkassa oli kaksi miekkaa. Miekat olivat vielä aivan eri historiallisilta aikakausilta. Lähde

Tietoa arkeologiasta löytyy myös Arkeologian harrastajien infosivuilta.

2. Käykää tutkimassa täältä, millaista esineistöä rautakaudelta on löydetty.

Piirtäkää hiili- ja liitupastelli ja piirustuslyijykynäpiirroksina voimapaperille rautakauden esineistöä.

3. Kätketyt aarteet

Tehtävään tarvitaan paperia ja kynä sekä pieniä esineitä. Kätkentäalueeksi sopii pieni puistikko, piha-alue tai rajattu metsäalue. Leikkijät jaetaan pareiksi. Parit piilottavat yksin tai parin kanssa valitulle alueelle jonkin esineen. Sitten piilottajat saavat piirtää kartan, johon merkitään esineen kätköpaikka. Piirretyt kartat kerätään, sekoitetaan ja jaetaan uudelleen pareille. Lopuksi leikkijät hakevat kätketyt aarteet piirrettyjen karttojen avulla.