keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Risto ja Nelli löytävät mullan alta sormuksen. Tarkempi tutkiskelu osoittaa, että sormus on vanha ja arvokas. Miten sormuksen alkuperä selvitetään elokuvassa?

2. Elokuvan käärmesormus paljastuu rautakaudelta peräisin olevaksi hautalöydöksi.

Lukekaa seuraava teksti ja vastatkaa tekstin alla oleviin kysymyksiin. Etsikää lisätietoa tarvittaessa kirjoista ja internetistä.

Esihistoriallinen aika on jaettu kolmeen pääkauteen, kivi-, pronssi- ja rautakauteen, sen mukaan, mistä materiaalista kullakin kaudella työkalut on pääasiassa valmistettu. Rauta syrjäytti nopeasti pronssin työkalujen valmistuksessa, sillä siitä saatiin kestävämpiä työkaluja ja sitä voitiin takoa. Pronssista tehtiin edelleen koruja. Naisten pukuja koristeltiin olkasolkiin liitetyillä pronssiketjuilla.

Rautakausi Suomessa ajoittuu vuosille 500 eKr.-1300 jKr. Esiroomalainen aika 500 eKr.-0, Roomalaisaika 0-400 jKr, Kansainvaellusaika 400-575 jKr, Merovingiaika 575-800 jKr. Viikinkiaika 800-1025 jKr. Ristiretkiaika 1025-1300 jKr.

Vanhan perinteen mukaan vainaja haudattin juhla-asuunsa varustettuna tuonpuoleiseen ja hänelle laitettiin mukaan hautaan myös koruja, aseita ja astioita. Hautalöytöjen avulla on pystytty päättelemään esimerkiksi vainajan sukupuoli tai varallisuus. Löydöksistä on myös päätelty, millaisesta materiaalista aikakauden vaatteet olivat tehtyjä tai millaisia koriste- ja käyttöesineitä käytettiin tai minkä ammatin harjoittajia he olivat. Ammatin tunnuksina haudoista on löytynyt mm. punnuksia ja vaakoja, keritsimiä ja viikatteita ja sirppejä. Erityisesti viikinkikaudalla vauraus näkyi myös lasten ja naisten haudoissa. Vainajan vatsan päälle hautaan laitettiin myös onnea ja turvaa matkalle tuonpuoleiseen tuovia esineitä, kuten neulalla neulotut neulakintaat. Myös veitsi jätettiin usein vainajan vyötärölle amuletiksi

Lähteet: Kansallismuseo – Suomen esihistorian opetuspaketti

Helsingin yliopiston arkeologian oppiaine – Suomen rautakauden esineistö

Kysymyksiä: Mitä nimityksiä esihistoriallisilla ajanjaksoilla on? Mistä rautakausi-nimitys tulee? Milloin oli rautakausi Suomessa? Kertokaa, mitä haudoista on löydetty ja millaisia asioita hautalöydöksistä on pystytty päättelemään?

3. Ratkaiskaa rautakausi-aiheinen ristikko. Ristikon ratkaisu löytyy täältä.

4. Muistelkaa, millainen on Risto Räppääjä ja yöhaukka-elokuvassa kuvattu rautakausi? Miltä elokuvan vanha kaupunkikuva näyttää? Miten ihmiset ovat pukeutuneet? Mitä he syövät? Millaisia menneen ajan tapahtumia tai henkilöitä elokuvassa esitetään?