keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a) Jakaantukaa ryhmiin siten, että jokainen ryhmä saa esiteltäväksi yhden elokuvan henkilön. Risto, Rauha, Nelli, Elvi, Lennart… Piirtäkää A 3-kokoiselle paperille henkilön kuva ja kirjoittakaa henkilön ympärille hänen ulkonäöstään vaatteistaan, harrastuksistaan, perheestään, jne. Lopuksi esitellään henkilöt muille ryhmille.

b) Käyttäkää elokuvan soundtrack-levyä sanoituksineen apuna henkilöiden esittelyssä. Kuunnelkaa levyä ja miettikää, miten kappaleiden sanat ja musiikki kuvaavat henkilöitä? Aina kun kuulette laulettavan henkilöstä jonkin ominaisuuden, mieltymyksen tms. kirjoittakaa se muistiin. Lisätkää lopuksi löytämänne asiat edelliseen tehtävään. Risto Räppääjä -kirjoista kannattaa myös etsiä täydennystä henkilötietoihin.

c) Millaisia perheitä elokuvassa oli?

  • Risto ja Rauha Räppääjä
  • Nelli, Pontus ja Pinja Perhonen
  • Herra Lindberg

d) Keskustelkaa yhdessä, mikä on teidän mielestänne perhe? Miten perheen voisi määritellä? Millaisia perheitä teidän luokkalaisillanne on? Millaisia perheitä teidän talossanne tai naapurissanne asuu? Millaisia perheitä tiedätte olevan? Keitä perheeseen mielestänne kuuluu? Lasketaanko lemmikkieläimet perheenjäseniksi?

”Ydinperheen kapea määrittely tekee elämästä yksinäisen. Minun perheeni on suurempi kuin vain lapseni ja vanhempani. Toinen pikkuveljeni sai toisen lapsen ja siskolla on kolme lasta ja kaveripiirissäkin on paljon eri-ikäisiä lapsia” (A. Sinnemäki, Olivia 06/2007.)

e) Minun perheeni. Kukin oppilas miettii jonkin ominaisuuden tai asian omasta perheestään, jota ei muiden oppilaiden perheessä arvele olevan ja kirjoittaa sen omalle paperilleen. Esim. lasten lukumäärä, vanhempien synnyinmaa, oma tai jonkin perheenjäsenen harrastus, perheen lemmikkieläinten lukumäärä… Kun kaikki ovat keksineet perheistään joitakin ominaisuuksia, luetellaan niitä vuorotellen. Jos kenenkään muun perheeseen sanottu ominaisuus ei sovi, luettelija saa pisteen. Jatketaan muutama kierros.

f) Erilaisia perheitä. Oppilaat kuljeskelevat ympäri liikuntasalia tai luokkaa musiikin soidessa. Musiikki keskeytetään ja opettajaa antaa yhden ohjeen perheen muodostamiseksi esim. Äiti, isä ja viisi lasta tai isä ja lapsi tai äiti, kaksi lasta ja kissa tai mummi, vaari ja koira. Oppilaiden täytyy muodostaa ohjeen mukainen ryhmä siten, että he kiiruhtavat seisomaan tiiviiksi ryhmäksi kädet toistensa ympärillä. Mahtuivatko kaikki ryhmiin? Kokeilkaa uudestaan uusilla ohjeilla.