keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Mihin tarvitaan rajausta?

Kuvassa rajaus on tärkeä kerronnallinen keino. Rajaus ja kuvakoot ohjaavat katsetta. Elokuvaan katsomiseen kuuluu myös eläytyminen, ja sen kannalta on tärkeää, että niin rajaus, lavastus, puvustus ja leikkaus kuin jo käsikirjoituskin karsivat pois epäolennaisen.

Tehtävä 1: Seikkailu-elokuvan nettisivuilla on kaksi kuvakoostetta: kuvia elokuvasta ja kuvia elokuvan tekemisestä. Vertailkaa näitä kuvasarjoja keskenään. Miten ne eroavat toisistaan? (Esimerkkejä: rajaus, sommittelu ja  kuvakulmat ovat erilaisia; Seikkailun kuvaamisesta otetut valokuvat rikkovat elokuvan illuusion, kun paikalla on kameroita, valaisimia, johtoja, avustajia omissa vaatteissaan jne.) Millaista olisi katsoa elokuvaa, jossa näkyy esimerkiksi kuvauskalustoa tai avustajia? Häiritsisikö se katsomiskokemusta? Miksi?

Tehtävä 2: Tehkää rajausharjoitus. Pahviin tai kartonkiin leikataan noin 10×6 cm kokoinen aukko, joka vastaa harjoituksessa kameran kuva-alaa. Leikatkaa jokaiselle oma ”kamera” ja kulkekaa esimerkiksi luokassa, käytävällä tai koulun pihalla etsimässä kiinnostavia kuvauskohteita. Sopikaa jokin yhteinen teema kuten värit. Muistakaa katsoa ”kameralla” myös alas, ylös, erityisen lähelle tai hyvin kauas.