keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Stereotyyppi on voimakkaasti yksinkertaistettu kuvaus eli yleistys jostain ilmiöiden, olentojen tai asioiden ryhmästä. Termiä käytetään usein kielteisessä merkityksessä kuvaamaan ihmisryhmiin kohdentuvia ennakkoluuloja – jotka usein ovat virheellisiä. Stereotypiat voivat koskea monia eri asioita liittyen esimerkiksi sukupuoleen, seksuaalisuuteen, rotuun, etnisyyteen, ammattiin, kulttuuriin tai uskontoon. Yleisiä stereotyyppejä ovat esimerkiksi, että blondit ovat tyhmiä, muslimit ovat terroristeja, pojat ovat parempia matematiikassa, ranskalaiset ovat snobeja jne.

Stereotyypittely on salakavala prosessi, sillä toisaalta tarvitsemme erilaisia ryhmiä, kategorioita ja lokeroita eri asioille, mutta toisaalta asioiden kategorisoiminen on myös haitallista. Kategoriat voivat olla liian jäykkiä ja sen sijaan että ne auttaisivat meitä, ne rajoittavat elämäämme. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, miten omaa ryhmää koskevat stereotyyppiset käsitykset menevät ihon alle ja voivat estää ihmisiä hyödyntämästä todellisia kykyjään.

Media luo stereotypioita, sillä ihmiset kuluttavat eri medioita suuressa määrin ja medialla on suuri rooli sosiaalisten rakenteiden ja normien luomisessa. Stereotypiat johtuvat usein tietämättömyydestä. Niitä voi lähteä purkamaan esimerkiksi hankkimalla lisää tietoa, pitämällä mieli avoimena, puhumalla stereotypioista ja hyväksymällä sekä arvostamalla erilaisuutta.

Kysymyksiä:

  • Elokuvan hahmojen ihmismäisiksi saamisessa on käytetty monia stereotyyppisiä piirteitä. Gangsterit ovat gorilloja ja karhuja, suurperheelliset sikoja, punkrokkari piikkisika jne. Mitä stereotypioita nämä hahmot edustavat? Mitä muita stereotyyppisiä piirteitä huomasit elokuvan hahmoissa?
  • Millaisiin stereotypioihin törmäät usein elämässäsi? Mitä mieltä niistä olet?
  • Millä tavoin stereotypiat olivat elokuvan hahmojen esteinä heidän kykyjensä toteuttamisessa?
  • Elokuvassa myös purettiin stereotypioita, esimerkiksi karskin ulkokuoren ja taustan omaava Johnny osoittautui sielukkaaksi laulajaksi. Millä muulla tavoin stereotypioita purettiin?
  • Millä tavalla sinä voit purkaa stereotypioita jokapäiväisessä elämässäsi?
  • "Elokuvan loppuhuipennuksessa Rosita löytää sisäisen tähtensä ja valtaa lavan perheenäidille epätyypillisellä tavalla." Luoko vai murtaako tämä väittämä stereotypioita? Miksi?
  • Busterin neuvot kilpailijoille olivat usein kovin stereotyyppisiä. Mitä tällaisia neuvoja muistat?


Opettajalle:

Internetistä löytyy monia harjoituksia, joilla stereotypioiden kohtaamista voidaan harjoitella luokassa. Tutustu esimerkiksi seuraaviin (lähteet ovat englanninkielisiä):