keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Sinkkuelämän säännöt

Oppimateriaalin teemoja: sinkkukulttuurin monet muodot, ryhmään kuuluminen, kansallisuuserot, kulttuurierot, tunteiden ilmaisu muulla kuin äidinkielellä, objektiivisuuden säilyttäminen ja sen menettäminen, sinkkuelämä käsitteenä

Synopsis: Elokuva alkaa autenttisella kuvamateriaalilla ohjaaja Tonislav Hristovin ja tämän suomalaisen vaimo hääjuhlasta. Sitten leikataan tilanteeseen viisi vuotta myöhemmin: pari on eroamassa ja jakaa tavaroitaan. Vaikka tunnelma on herkkä, rakastavakin, paluuta entiseen ei ole. Viisi vuotta unelmiensa häistä Hristov on tilanteessa, jossa hänen on pakko sopeutua itsekseen elämiseen. Elokuva valottaa Hristovin lakonisia tunnelmia kolmen ensimmäisen sinkkuvuoden ajalta. 

Hristov (29) esittelee sitten kolme niinikään Suomessa asuvaa ystäväänsä: Kiril (32) on kosinut tyttöystäväänsä viisi kertaa ja saanut aina pakit. Nyt tyttöystävä odottaa Kirilin lasta, muttei ole muuttanut mieltään avioliiton suhteen. Tonislavin paras ystävä Zoran (27) on hänkin eronnut suomalaisesta vaimostaan. Joukon nuorimmaisella, Hristianilla (24) ei ole koskaan ollut naisen kanssa vakavaa suhdetta. Ellei sitten hänen äitiään lasketa joukkoon…

Nämä neljä helsinkiläistynyttä, rakkaudessa pettynyttä bulgarialaista miestä eivät anna periksi. He päättävät vuoden sisällä löytää itselleen naisystävät Helsingistä.

Kaikki apukeinot ovat sallittuja ja miesten illat kuluvat sinkkujen sportti-treffeillä, speed dating-tapahtumissa, tyylikoulutuksessa ja ihan vaan internetin treffipalstoja selaillessa. Elokuva näyttää miesten ilon ja surun aiheita, kysyy heidän suullaan välillä humoristisia, välillä kipeitä kysymyksiä rakkauden olemuksesta ja suomalaisten naisten perusluonteesta. Elokuva on kuvattu lavastamattomissa paikoissa ja tilanteissa, usein liikkeessä. Siinä puhutaan paljon, pääosin bulgariaksi ja englanniksi. Elokuvan esiintyjät ovat siviilihenkilöitä, jota esiintyvät omilla nimillään.

Oppimateriaali on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on tehnyt toimittaja Anna Eloaho.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 11.7.2013.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Sinkkuelämän säännöt

Tonislav, 29, muutti Suomeen Bulgariasta yhdeksän vuotta sitten mennäkseen naimisiin suomalaisen naisen kanssa. Nyt hän on eronnut ja opettelee, millaista pohjoisessa kulttuurissa on olla sinkku.
Tonislavin paras ystävä ja kohtalotoveri Zoran, 27, on myös eronnut suomalaisesta vaimostaan. Kiril, 32, on asiantuntija siinä, kuinka naimisiin ei päästä. Hän on kosinut tyttöystäväänsä viisi kertaa, ja saanut aina pakit. Hristiyanilla, 24, ei ole koskaan ollut naisen kanssa vakavaa suhdetta – omaa äitiään lukuun ottamatta.
Neljä helsinkiläistynyttä ja rakkaudessa pettynyttä bulgarialaista nuorta miestä antaa itsellensä tehtävän. Heidän on 12 kuukaudessa löydettävä Helsingistä rakkaus. Apukeinoina kaikki on sallittua, aina netti-deittailusta sinkkujen sportti-treffeihin, speed datingiin ja tyylikoulutukseen. Vuoden kestävä savotta on täynnä rakkauden kaipuuta ja itäeurooppalaista itseironiaa.
Rakkaus on kuitenkin aina yllätyksiä täynnä. Menneisyys – varsinkin kun on kyse entisistä vaimoista ja tyttöystävistä – ei jätä miehiä rauhaan. Nykyisyyskin on täynnä kysymyksiä. Miten suomalaisia naisia pitäisi lähestyä? Miksi kaikki naiset eivät laita Internetin deittipalstoille valokuviaan? Kuinka oppia rakastumaan uudestaan?

Sinkkuelämän säännöt -elokuvan alkukuvana nähdään 7-minuuttinen lyhytelokuva Tsägäateria. Se on musta komedia arjen paineista hampurilaisravintolan tiskin molemmin puolin. Tunnettu näyttelijä (Outi Mäenpää) ajautuu konfliktiin nuoren myyjän (Max Ovaska) kanssa. Tapahtumat riistäytyvät yllättäen kaikkien läsnä olevien käsistä.

Tsägäateria
Ohjaus: Antti Heikki Pesonen
Käsikirjoitus: Paula Mononen
Rooleissa: Outi Mäenpää, Max Ovaska
Kuvaus: Harri Räty
Äänisuunnittelu: Svante Colerus
Lavatus: Sarah Bowen-Walsh
Puvustus: Jenni Rousu
Maskeeraus: Eeva Sofia Ratalahti
Leikkaus: Kimmo Taavila
Tuottaja: Kai Nordberg, Kaarle Aho / Making Movies
Ikäraja: K-13
Kesto: 7 min

Julkaisuvuosi:
2011
Pituus:
83 min.
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Tonislav Hristov
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Tonislav Hristov, Kiril Jovchev, Hristiyan Dimov, Zoran Atanasov