Kuvailutulkkaus
Kuvailutulkkauksella tarkoitetaan visuaalisen ilmaisun ja kuvallisten viestien kääntämistä puhutulle kielelle. Kuvailutulkkauksesta hyötyvät näkövammaiset ja heikkonäköiset. Kuvailutulkkaus edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta ja kulttuuristen oikeuksien tasavertaista toteutumista.
Kuvailutulkkaus pähkinänkuoressa
• Kuvailutulkkaus on nähdyn muuttamista sanoiksi
• Melkein mitä tahansa voi kuvailutulkata
• Kuvailutulkkaus voi olla tässä ja nyt tapahtuvaa, tai etukäteen valmisteltua
• Kuvailutulkki voi tulkata yhdelle henkilölle, tai isolle ryhmälle
• Kuvailutulkkaus hyödyttää näkövammaisten lisäksi myös näkeviä
• Kuvailutulkkausta voi tehdä ilman teknisiä laitteita, tai laitteiden kanssa
• Kuvailutulkit ovat usein kulttuuri- ja viestintäalojen ammattilaisia ja viittomakielen
tulkkeja sekä näkövammaisten parissa työskenteleviä henkilöitä
• Suomessa kuvailutulkkeja kouluttaa ja välittää Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry
Lähde: Anu Aaltonen: Tietopaketti kuvailutulkkauksesta. Perustiedot kuvailutulkatun esityksen järjestämiseen (2007). Kulttuuria kaikille -palvelu. Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet KEHYS
Elokuvien kuvailutulkkaus
Elokuvien kuvailutulkkauksesta kerrotaan Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry:n sivuilla seuraavaa: “Elokuvat ovat osa visuaalista yleissivistystä, johon myös näkövammaisella on oikeus. Elokuva voidaan kuvailutulkata niin, että kuvailutulkki on paikan päällä tai se voidaan kuvailutulkata sovellukseen ja/tai tallenteelle. Maksuttoman MovieReading-sovelluksen avulla näkövammainen elokuvanystävä voi kuunnella kuvailutulkkauksen missä tahansa elokuvateatterissa omasta älylaitteestaan.”
Tehtävä
Katsokaa Näkövammaisten liitto ry:n video Mitä on kuvailutulkkaus? sekä Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan kuvailutulkattu trailer.
Lisätietoa audiovisuaalisen aineiston kuvailutulkkauksesta saa Ylen artikkelista Kuvailutulkin työkaluina ovat mielikuvitus ja sanavarasto – koe Muumilaakson tunnelma sanoin kuvitettuna!.
Kun olette tutustuneet elokuvien ja ohjelmien kuvailutulkkaukseen, muodostakaa pieniä ryhmiä. Jokainen tyhmä valitsee KAVI:n Elokuvapolku -palvelusta lyhyen otteen elokuvasta, johon suunnittelee kuvailutulkkauksen. Esittäkää lopuksi suunnittelemanne tulkkaukset muille.