keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Star Wars ilmiönä ja mediauniversumina

Elokuvien lisäksi Star Warsin tarinauniversumia on kasvatettu kaikilla populaarikulttuurin kentillä. Ensimmäisten elokuvien aikana alettiin kirjoittaa Star Wars -sarjakuvia sekä romaaneja, joissa jatkettiin elokuvista tuttujen hahmojen tarinaa. Jedin paluun jälkeiseen aikaan sijoittuvissa romaaneissa tutut hahmot muun muassa menivät naimisiin ja saivat lapsia, ja heidän lapsensa seikkailivat jälleen uusissa tarinoissa.

Tähtien sodan isän, George Lucasin, perustama Lucasfilm piti kuitenkin aina kiinni oikeuksistaan ja vain osa kirjoitettuja Star Wars -tarinoita kelpuutettiin osaksi virallista Star Wars -kaanonia.

Tämä kuitenkin muuttui Disneyn ostettua Star Wars -oikeudet Lucasfilmiltä vuonna 2012. Koska uusi omistaja halusi jatkaa Skywalkereiden perhesaagaa omilla ehdoillaan, aiemmin viralliseksi kaanoniksi lasketut romaanit ja sarjakuvat poistettiin jatkumosta. Tämän vuoksi Jedin paluun jälkeiseen aikaan sijoittuvat, uusimmat Star Wars -elokuvat eivät noudattele aiemmin julkaistujen romaaneiden tapahtumia.

Kirjojen ja sarjakuvien lisäksi Star Wars laajeni myös pelien ja television puolella. Ensimmäisissä, televisiolle tuotetuissa erikoiselokuvissa seikkailivat lasten suosikit kuten Chewbacca, söpöt Ewok-karhut sekä kaikkien rakastama droidikaksikko R2-D2 ja C-3PO.

Kloonien hyökkäys -elokuvan jälkeen Star Wars jatkui animaatiomuodossa. The Clone Wars -animaatiosarja avaa Kloonien hyökkäyksen ja Sithin koston väliin sijoittuvia Kloonisotia, joihin varsinaisissa elokuvissa ei ehditä paneutua. Myöhemmin julkaistu Star Wars Rebels puolestaan sijoittuu Sithin koston ja Uuden toivon tarinalliseen välimaastoon.

Star Wars on innostanut katsojia ja lukijoita jo yli neljän vuosikymmenen ajan ja synnyttänyt jopa omia teemapuistojaan huvittelumielisille. Se on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä elokuvatuoteperheistä ja koko franchisen arvon arvioidaan olevan kymmeniä miljardeja dollareita. Uusia elokuvia ja tv-sarjoja on edelleen suunnitteilla, eikä avaruussaaga näytä piirteitä loppumisesta. Seikkailullisen sarjan viehätys onkin säilynyt vahvana vuosikymmenestä toiseen ja sen fanitus siirtyy usein perheissä sukupolvelta toiselle.

  • Mihin Star Warsin vuosikymmeniä kestänyt viehätys perustuu? Miksi siitä tuli aikoinaan niin suosittu?
  • Oletko tutustunut Star Warsiin muissa medioissa, esimerkiksi lukenut kirjoja tai sarjakuvia? Miten ne eroavat mielestäsi elokuvista? Tukevatko mediat toinen toisiaan tarinallisesti?
  • Millaisena näet jedien ja sithien eron, entä kapinaliiton ja imperiumin? Osaatko verrata näitä mihinkään todellisen historiamme tapahtumiin? Löydätkö historiasta yhtään keisari Palpatinea, Darth Vaderia, prinsessa Leiaa tai Luke Skywalkeria?
  • Mikä on mielestäsi Star Warsin keskeinen sanoma?