keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Star Wars -tarinoiden etiikka ja moraaliset opetukset

Star Wars -tarinat alkoivat klassisena hyvän ja pahan taisteluna, missä hyvät kapinalliset pyrkivät pelastamaan universumin pahan Imperiumin hirmuvallasta. Tarinat käsittelevät monenlaisia moraalikysymyksiä myös perheen näkökulmasta, mikä nähtiin ensimmäisen kerran alkuperäisessä trilogiassa Darth Vaderin uhratessa itsensä poikansa puolesta ja kääntyen näin viime hetkellä hyvän puolelle.

Uudemmissa elokuvissa nousevat esille nykyiseen yhteiskuntaamme liittyvät teemat esimerkiksi asekaupan etiikasta ja tasa-arvosta. Elokuvassa The Last Jedi paljastetaan aseteollisuuden myyvän aseita sodan molemmille osapuolille ja samanhenkistä ajatusta käsitellään myös Solo: A Star Wars Storyssä.

  • Kapinaliitto esitetään Star Wars -tarinoissa hyvien puolena, mutta tekevätkö he aina hyviä asioita? Mihin Imperiumia voisi verrata meidän maailmassamme / historiassamme? Voiko kapinallisia ajatella myös valtaa murentavina terroristeina?
  • Pohtikaa sotateollisuutta. Onko oikein myydä aseita sodan molemmille osapuolille? Miksi? Väitelkää puolesta ja vastaan. Pitäisikö asekauppiaan valita puolensa ja pidättäytyä vastapuolelle myynnistä? Millä tavalla asemyyjä voi vaikuttaa jopa sodan lopputulokseen?

Star Warsissa on alusta saakka seikkaillut ihmissankareiden rinnalla tekoälyllä varustettuja droideja, joista tutuin on R2-D2:n ja C-3PO:n muodostama kaksikko. Ihmiset hallitsevat droideja myymällä niitä ja pyyhkimällä niiden muistia. Monien droidien tekoäly on kuitenkin niin kehittynyttä, että niillä voisi väittää olevan ihmisenkaltaisia tunteita.

Solo: A Star Wars Storyssa esille nousevat droidien oikeudet. Siinä droidi nimeltä L3 alkaa vaatia droideille ja ihmisille tasa-arvoista kohtelua, ja saa tällä aikaan todellisen mellakan. Droidien vapaustaistelu saa samoja piirteitä kuin mitä nähtiin aikoinaan naisten oikeuksia vaatineiden suffragettien mielenosoituksissa.

  • Mikä erottaa ihmisen robotista? Voiko tekoäly koskaan täysin korvata ihmistä? Voisiko robotista tulla esimerkiksi johtaja tai puoliso?
  • Pohtikaa tekoälyn arvoa ja vastaavasti ihmisarvoa: missä vaiheessa tekoälyä voisi alkaa pitämään todellisen ihmisen kaltaisena yhteiskunnan jäsenenä? Pitäisikö tunteisiin pystyvillä roboteilla olla samat oikeudet kuin ihmisillä vai saako tekoälyllä varustetulle robotille tehdä mitä tahansa?