keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Äänet herättävät kuvan henkiin

Musiikki on elokuvassa merkittävä tunnelman luoja, mutta se ei suinkaan ole ainoa merkittävä ääni elokuvissa. Jokainen oksan risahdus ja tuulen tuiverrus on suunniteltu oikealle paikalleen luomaan halutun tunnelman. 
 
Elokuvien dialogi eli henkilöiden vuorosanat äänitetään yleensä kuvaushetkellä, mutta muut äänet lisätään elokuvaan leikkausvaiheessa. Elokuvassa kuultavia ääniä puheen ja musiikin lisäksi ovat äänitehosteet ja äänipohja. 
 
Äänipohja luo taustan kuvalle eli jos kohtaus on kuvattu kaupungissa taustalta kuuluu normaalistikin kaupunkimiljööseen kuuluvia ääniä, kuten askeleita, autojen ääniä, puheensorinaa… Äänipohjaa ei juuri elokuvaa katsoessa huomaa, mutta sen puuttumisen kyllä huomaisi. 
 
Äänitehosteet ovat kaikki tarvittavat äänet kuvan ja tarinan tukemiseen. Ne voivat olla kuvassa näkyviä (esimerkiksi kirjan sivun kääntäminen) tai ne voivat tulla kuvan ulkopuolelta esimerkiksi, jos kuulemme askelten lähestyvän vaikka ketään ei vielä näy, tiedämme jonkun tulevan kohta kuvaan. Äänitehosteilla voimme painottaa kuvan merkitystä. 
 
Lue lisää äänitehosteista Elokuvantajun verkko-oppimateriaalista.
 
a) Katsokaa uudestaa sama kohtaus, ”the protective seal”, jonka äsken katsoitte. Keskittykää tällä kerralla kuuntelemaan kohtauksessa olevaa musiikkia. 
  • Missä kohdassa taustalla alkaa kuulua musiikkia? (Kun Jared astuu taloa suojelevan kehän ulkopuolelle.) 
  • Missä kohdassa musiikki muuttuu? Miten se muuttuu? (Kun jokin näkymätön hyökkää Jarediä kohti. Musiikki muuttuu uhkaavaksi ja kuvastaa lähestyvän näkymättömän hahmon etenemistä.) 
  • Pohtikaa miksi musiikkiin tulee muutos. 
b) Katsokaa kohtaus vielä kerran, tällä kerran kuunnellen erityisesti äänitehosteita. 
  • Mitä erilaisia äänitehosteita kuulette kohtauksessa? (Miekan kalinaa, askeleiden rahinaa, puhinaa ja tuhinaa pusikossa, näkymättömän hahmon törmäysääni.) 
  • Minkä äänistä lähde, on selvästi nähtävissä kuvissa? (miekkailu, askeleet, näkymättömän hahmon tömähdys näkymättömään seinään.) 
  • Mitkä äänistä tulevat kuvan ulkopuolelta? (Näkymättömän hahmon tuhina ja puhina.) 
c) Valitkaa lehdistä kuvia tai käyttäkää kuvina aiemmin kuvaamataidon tunnilla tekemiänne töitä. Luokaa kuviin ryhmissä äänimaailma. Miettikää 
minkälaisia äänitehosteita kuviin voisi tarvita ja millaisia taustaääniä kuvista voisi kuulua (kaupunki, metsä tms.). Voitte luoda kuviin myös ääniä, jotka tulevat kuvan ulkopuolelta esimerkiksi lintu voi laulaa äänimaailmassa, vaikka kuvassa ei lintua näkyisikään. Olkaa luovia, ääniä voi tehdä lähes millä vain: soittimilla, omalla suulla, naputtelemalla pöydän pintaan tms. Jos mahdollista, nauhoittakaa äänimaailmat ja kuunnelkaa niitä samalla kun katsotte kuvaa. Muuttuiko kuvan tunnelma jotenkin äänimaailman myötä?