keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Tämän kosken lapset

Oppimateriaalin teemoja: kulttuurihistoria, paikallishistoria, Saarijärvi, Tapperin veljekset

Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus sekä tuotanto: Janne Heinonen

Apulaistuottajat: Kari Kotilainen, Esa Sironen

Musiikki: Ville Ojanen

Janne Heinosen draamadokumentti Tämän kosken lapset kuvittaa Saarijärveltä kotoisin olevan Tapperin perheen taiteilijaveljesten ja heidän vanhempiensa vaiheita. Lähtökohtina dokumentin kerronnalle ovat olleet niin Harri Tapperin teokset ja niistä erityisesti Näin syntyvät revontulet (1990) kuin aiemmat Kirsti Beckerin tekemät radio-ohjelmat ja muut Tapperien vaiheisiin liittyneet dokumentit ja muistikuvat. Veljesten vaiheita Saarijärven Leuhunkosken varrella tuodaan esiin niin vanhoin valokuvin, dokumentein, lehtileikkein kuin myös draamadokumentin idean mukaisesti tilanteita näyttelijöiden avulla rekonstruoiden.

Saarijärven luonnon merkitys on ollut keskeinen taustavoima poikien monipuoliselle taiteelliselle luomiselle. Markosta ja Harrista tuli kirjailijoita, Kain Tapperista maamme eturivin kuvanveistäjä, joka haki aiheensa suoraan luonnosta ja Yrjöstä eri teattereissa kunnostautunut lavastaja.

Heidän kaikkien vaiheita kerrataan Heinosen teoksessa, jossa pääasiallisena kertojana toimii Harri Tapper. Hänen tarkkaavaisten huomioidensa myötä elokuvan kerronnallinen pääpaino menee muistojen, vanhojen esineiden ja pienien tuokiokuvien hallintaan. Kerronta lataa niitä eteemme runsaasti. Nykyaikaan siirrytään vaivattomasti Harri Tapperin jouhevan kerronnan myötä.

Myös perheen äiti Aino ja urheilullinen isä Vihtori nostetaan vahvasti esiin. Aino teki puuveistoksia ja hänestä on olemassa aitoja dokumenttipätkiä, joista näkyy äidin luja tahto ja halu tehdä asioita perheen eteen. Kuuluisa ”koskisota” tuo esiin dramatiikkaa, kun perhe 1960-luvulla taisteli maisema-arvojen ja luonnon puolesta koskiyhtiön rakentamaa voimalahanketta vastaan. Markon elämällinen tragiikka tuodaan myös ilmi.

Haastatteluissa Saarijärven kulttuurivaikuttajat Ilta Ikkala ja Kari Kotilainen valottavat perheen menneisyyttä ja veljesten taustoja. Niiden myötä selviää Saarijärvelle aikoinaan perustetun kirjallisuuskerhon olennainen vaikutus Markon kirjailijauralle.

Heinosen teoksen rytmi on juuri sopivan rauhallinen ja miellyttävä, jotta asiat nousevat esiin luonnollisella painolla. Luontokuvia on runsaasti ja miljöön viehätys yhdistää tätä sukupolvien kiertokulkua. Aikakaudet tuodaan lähelle hienovaraisen suurpiirteisesti ja veljesten kulttuurimerkitys nähdään kaiken keskiössä.

Tämän kosken lapset on aistivoimainen ja tunteikas teos, joka kantaa mukanaan elämän tärkeitä pieniä hetkiä ja kansallisen kulttuurin tärkeyteen liittyviä vertauskuvallisia tasoja. Se on Heinosen ja muiden tekijöiden laaja voimanponnistus ja hyvä osoitus elävän paikallishistorian tallentamisen tärkeydestä.

Teksti: Jarmo Valkola (Keskisuomalainen)

Oppimateriaali on suunnattu alakouluun ja yläkouluun.

Oppimateriaalin ovat laatineet Heini Tenokoski (TaM) ja Henna Koskenlahti (KM).

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 18.7.2013.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Tämän kosken lapset

Tilattavissa elokuvateatteriin

Draamadokumentti Tapperin taiteilijaperheestä, jonka kaikista neljästä pojasta tuli merkittäviä suomalaisia taiteilijoita: Markosta ja Harrista kirjailijoita, Kainista kuvanveistäjä ja Yrjöstä lavastaja.

Julkaisuvuosi:
2012
Pituus:
68 min.
Levittäjä:
Keski-Suomen elokuvakeskus
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Janne Heinonen
Käsikirjoitus:
Nimi ruotsiksi:
The White Water Brothers